U BIS Reciklažnom centru u Omoljici danas je reciklirano 128 računara NIS Rafinerije nafe Pančevo. Ovo je urađeno u okviru akcije „Veliko spremanje Srbije“ koje ja zakazano za 4. jun.

Akcija Veliko spremanje Srbije organizovaće se ove godine 4 juna, povodom svetskog dana ekologije. Rafinerija Nafte Pančevo podržala je ovu akciju tako što je svojih 128 rashodovanih računara predala BIS Reciklažnom centru na reciklažu.

– Ovo je i dobra prilika da se NIS priduži akciji Veliko spremanje Srbije i reciklira svojih 450 računara. Danas je otvoren prostor gde su stajali računari i počelo je sa uništavanjem hard diskova, kazala je Gordana Vlajić, direktor marketinga BIS Reciklažnog centra.
Reciklaža računara je veom specifična zato što se oni drže pod fizičkim i tehničkim obezbedjenjem kako bi se od momenta kada se preuzmu od neke firme do momenta dok se ne unište hard diskovi.

– To je ono što je novina u našoj državi i što kompanija Božić i sinovi i reciklažni centa rprednače u Srbiji, a i praksa je u svetu da računari koji su specifični po tome što nose nosače zvuka, tona i podataka, ali mogu to da budu i drugi mediji, mora sa njima da se pažljivo da se pstupa, jer oni su iz vlasništva komapija a one nemaju mogućnost da samostalno izvrše njihovo brisanje. Zato se oni obraćaju nama i mi za njih to vršimo uslužno u skopu njihovre oodgovrnosti i predaje elektronskog i električnog otpada na reciklažu, rekao je Božidar Potkonjak, direktor BIS Reciklažnog centra.

BIS reciklažni centar će zajedno sa JKP Higijenom i JKP Mladost učestvovati u akciji Veliko spremanje Srbije i u subotu 4. juna, kada će svi zainteresovani sugrađani moći da ostave svoj elektronski otpad u specijalne konterjnere kod Sportskog centra Mladost, u Vojlovici kod Mesne zajednice i u Gornjem gradu kod ambulante. Akcija prikupljanja elektronskog otpada trajaće od 9 do 17 sati.