“Da bi budućnost bila svetla, nije dovoljna metla”, naziv je originalne izložbe koju je inicirala pančevačka Nevladina organizacija “Eco Green Team”, a koja će biti postavljena od 8. do 11. septembra u Holu Gradske opštine.

Realizaciju izložbe će pomoći “BiS Reciklažni centar”, firma koja za sve godine svoga poslovanja odvaja očuvanije rashodavane uređaje sa idejom da ih sakupi na jednom mestu i da Pančevo bude prvi grad koji će imati Muzej električnog i računarskog otpada.

Ova izložba ima za cilj da edukuje i upozori. Mada od postojanja takozvanih magnetofona “trakaša” nije prošlo vise od dvadesetak godina, danas se deca iznenađuju kako izgledaju te “starudije”. Ovaj reciklažni centar koji se nalazi na samom ulasku u Omoljicu, veoma često posećuju učenici škola iz cele Srbije, kako bi se đaci upoznali sa procesom reciklaže.

Prema rečima Vanje Radenković, PR Asistenta BiS Reciklažnog centra, reakcije dece su i inicirale ideju o otvaranju Muzeja. – Najbrži rast danas beleži računarski, električni otpad, objašnjava Vanja, ne vise iz razloga što se takvi uređaji kvare, već zato što tehnologija brzo napreduje i što nove generacije žele savremenije, moćnije i lepše dizajnirane mobilne telephone, računare, monitore. Otuda želimo da javno mnjenje podsetimo na stare modele koje svakodnevno bacamo i na nužnost reciklaže. Firma BiS Reciklažni centar se trudi da na što više mesta postavi namenske kontejnere kako se ova vrsta otpada ne bi bacala na komunalnu deponiju ili, daleko bilo, u Tamiš. Samo pravilnim odlaganjem ove vrste otpada obezbeđujemo kontinuirani process reciklaže. Jer ako ne recikliramo opustošićemo prirodne resurse, a to svakako nije budućnost koju želimo našoj deci i našoj planeti, rekla je Radenkovićeva.

Izložba se može pogledati svakog dana, i vikendom, od 9 do 18 sati u Holu pančevačke Opštine. Uz eksponate, na digitalnim ramovima će biti i prigodna edukativna prezentacija o tome šta je sve elektronski, električni i računarski otpad.