– U okviru projekta “Velika dela mog malog sela” pokrenutog od strane NVO “Eco Green Team” iz Pančeva, 5. oktobra počinje akcija EKOLOŠKE VEŠTINE MOJE OPŠTINE u Omoljici. Zahvaljujući inicijativi Petra Andrejića, odbornika i poslanika, učešće je uzelo 18 omoljičkih udruženja i očekuju se rekordne količine.
– BiS Reciklažni centar će preuzeti obavezu zbrinjavanja i reciklaže, a u zavisnosti od prikupljenih količina, nagradiće najvrednije donosioce.

– Gost akcije će biti glumac Boda Ninković.

Upravo tako, kako stoji u podnaslovu ovog teksta, stoji u informativnom letku  koji će članice Plesne škole “Balerina” podeliti svim starčevačkim domaćinstvima.

O čemu se radi?

NVO “Eco Green Team” u saradnji sa “BiS Reciklažnim centrom”, pančevačkim preduzećem za reciklažu elektronskog, električnog i računarskog otpada, pokrenuli su akciju na nivou Srbije, a sa ciljem da se građanima pomogne da se reše rashodovanih električnih uređaja koji godinama i decenijama “čame” po tavanima, u šupama, podrumima, garažama…

Nakon avgustovske akcije u Omoljici, od 5. do 12.oktobra akcija će biti sprovedena u Starčevu. Svoj elektronski i električni otpad, žitelji Starčeva će moći da donose od 11:00 do 17:00 sati u tri velika metalna kontejnera koja će biti postavljena u naselju “Šumice”, kod diskonta, u Titovom parku i u centru, kod JKP “Starčevca”. Takođe, dva manja plastična kontejnera i kutija za fluorescente cevi, biće postavljena u holu OŠ “Vuk Karadžić”.

Ovo je prilika da se reščisti nagomilana starudija: pokvareni frižideri, štednjaci, rešoi, mašine za pranje rublja, klima uređaji, televizori, radio aparati, tranzistori, stabilizatori, telefoni, mobilni telefoni, daljinski upravljači, punjači za telefone, ventilatori, mikseri, tosteri, bušilice, grejalice, fluorescentne sijalice, baterije svih veličina, računari, monitori, tastature, “miševi”, štampači, skeneri, fax-mašine…

Svojim učešćem u akciji, Starčevci će pomoći da se unapredi sportski i kulturni život Starčeva jer će “BiS Reciklažni centar” izmeriti sav prikupljeni otpad i deo sredstava od ukupne procenjene reciklažne vrednosti će usmeriti za pomoć vrednoj omladini Starčeva za još bolje uslove rada.

Prva akcija je realizovana u Omoljici kojom prilikom je skupljena rekordna količina otpada za pet dana. Na inicijalnom sastanku koji je sa predstavnicima “BiS Reciklažnog” centra i u prisustvu predsednika škole i starčevačkih udruženja, održao Petar Andrejić, odbornik i poslanik – prisutni su pokazali rešenost da nadmaše sve do sada prikupljenje količine.

Ova akcija, koja se u Starčevu organizuje pod imenom “Ekološke dogodovštine moje opštine”, uticaće ne samo na ekološku afirmaciju Starčeva kroz medije, na čistija dvorišta, garaže, kuće i okućnice, već se na ovaj način pre svega pomaže

razvoj reciklažne industrije Srbije, jer se u našoj zemlji u ovom trenutku godišnje reciklira 400 grama elektronskog i električnog otpada po stanovniku, dok se u razvijenijim zemljama reciklira i do 10 kilograma po stanovniku godišnje. A stimulišući reciklažu, čuvaju se prirodni resursi zemlje.

Otuda je zaključak sa pomenutog sastanka koji je održan u prostorijama starčevačke Mesne zajednice, 19. septembra, da je potrebna maksimalna angažovanost svakog pojedinca, a za najvrednije sakupljače i donosioce, predviđene su i nagrade, pa će, recimo, donosilac najveće količine otpada dobija – bicikl.

Tokom trajanja akcije, Starčevo će posetiti glumac Bod Ninković koji će odeven u zaštitni kombinezon “BiS Reciklažnog centra” obaviti svejevrsnu “inspekciju” u slučajno odabranim domaćinstvima Starčeva.

Inače, sve aktivnosti će zajednički sprovesti “BiS Reciklažni centar”, NVO “Eko Grin Tim”, MZ Starčevo, OŠ “Vuk Karadžić”, KUD “Neolit”, Odred izviđača “Nadel- Starčevo”, Plesna škola “Balerina”, kao i ostala starčevačka udruženja i sportski klubovi. Značajno je pomenuti da i ovaj projekat NVO “Eco Green Team”, “BiS Reciklažni centar” I starčevačka Opština realizuju u sklopu akcije Vlade Srbije – “Očistimo Srbiju”.