Nevladina organizacija “Ekocentrik” osnovana je sa idejom da široj publici, uz pomoć različitih društveno angažovanih projekata, približi polje reciklaže, ekologije i zaštite životne sredine. Svi društveno-angažovani projekti koje inicira EKO CENTRIK najpre se odnose na kulturu i umetnost.

Tako je nastao projekat Ekocentrika, pod nazivom Reciklašar – Vašar reciklaže. Ideja ovakvih umetničkih dogadjaja je da se publici predstave maštoviti načini i najrazličitije mogućnosti recikliranja.

Priliku da uživa u ovim recikliranim rukotvorinama i umotvorinama imaće i pančevačka publika, u subotu, 18. juna u Foajeu Kulturnog centra od podneva do 9 sati uveče.

Kroz brojne male i velike umetnosti, Pančevci će,  između ostalog, moći da vide i prstenje od escajga, tastatura, lego kockica i cevi, lampe od korišćenih flaša piva, ogrlice od razbijenih vaza, torbe od ploča, disketa, novina i postera, priveske i broševe od preostalih delova iz satnih mehanizama, čepova i kompjutera i drugog e-otpada i još mnogo stvari spašenih od sigurne sudbine zvane deponija. Našim sugrađanima će svakako biti najdraže što će svoj nakit da izloži i naša sugrađanka Mina Ilić, diplomirani arhitekta, koja se inače već nekoliko godina uspešno bavi kostimografijom, scenografijom i izradom nakita od recikliranih elemenata, a pod brendom “Koko Daš”.
Inače, Reciklašar je do sada održan u prostorijama studija REDakcija kao samostalna izložba, kao i na festivalu Mikser u okviru Zelene zone.

Ovoga puta Reciklašar je svoje snage udružio sa pančevačkom NVO “Eco Green
Team” i BiS Reciklažnim centrom u zajedničkoj akciji “Komad električnog donesi – komad umetničkog ponesi”.

Ideja je da našim sugrađanima “ulaznica” za izložbu bude neki komad računarskog otpada, fluorescentna cev, sijalica, baterija ili slično… – koji će predati dežurnim volonterima NVO Eco Green Team-a. Biće ovo prilika i da BiS Reciklažni centar promoviše Pančevcima namenske kutije za pravilno zbrinjavanje fluorescentnih cevi, koje su sami osmislili i realizovali. Ovo je idealna prilika za sve sugrađane se oslobode pregorelih neonki koje je opasno bacati na komunalnu deponiju jer sadrže živu. Kako BiS Reciklažni centar jedini u Srbiji raspolaže krašer mašinom za odvajanje žive i reciklažu fluorescentnih cevi, Pančevci mogu biti sigurni da će prikupljeni otpad biti recikliran.