Postavljanjem kontejnera za odlaganje staklenog otpada, u zgradi Vlade Srbije i njenim institucijama, od danas u potpunosti funkcioniše sistem za prikupljanje, odvajanje i reciklažu svih vrsta otpada.

“Ovo je početak. Od danas zgrade vlade funkcionišu isto kao zgrade svake druge vlade u Evropskoj uniji i daju primer svima, pre svega gradjanima, na koji način ono što generišemno kao otpad može ponovo da se iskoristi”, istakao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

On je podsetio da je krajem 2009. godine uspostavljen sistem odlaganja papirnog otpada, a nakon toga i za odlaganje elektronskog otpada u Srbiji.

“Ako ovaj projekat bude uspešan kao što je bio projekat prikupljanja hartije i elektronskog otpada, ja sam siguran da ćemo oko 90 odsto staklenog otpada koji se generiše u institucijama Vlade Srbije poslati na reciklažu”, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, za razgradnju jedne flaše u prirodi potrebno je oko 5.000 godina, a sistem reciklaže predstavlja uštedu energije, vode i očuvanje životne sredine.

On je dodao da u Srbiji sada postoji adekvatna reciklažna industrija i da se s tim u vezi pomaže izgradjna reciklažnih centara u 20 gradova Srbije i akcije lokalnih samouprava za postavljanje kontejnera, kesa za otpad.

“Očekujemo da vrlo brzo uspostavimo sistem koji će omogućiti da sav otpad koji može da se reciklira, završava u reciklažnim centrima”, istakao je Dulić.

BiS Reciklažni centar je jedini reciklažni centar koji poseduje specijalnu “Krašer” mašinu za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica. Takođe jedini reciklažni centar koji je postavio svoje specijalne kutije za odlaganje fluorescentnih cevi i sijalica u zgradi Vlade Srbije.