Mladi Pančevci iz NVO „Eco Green Team“ su ovog 8. Marta, povodom Dana žena, inicirali ekološku akciju pod nazivom: Otpad donesi, poklon ponesi.  Tako su oni vredniji pripadnici jačeg pola, koji su toga dana od 8 ujutro do 15 sati i 8 minuta  doneli više od osam predmeta elektro, električnog ili računarskog otpada – obradovali svoje supruge, majke, sestre… cvetom ili kartama za pozorišnu predstavu „Čekaonica“, što su bile nagrade za njihovu, na ovaj način iskazanu,  brigu o okruženju.

Uz organizacionu podršku Grada Pančeva, tehničku podršku „BiS Reciklažnog centra“ i JKP „Zelenilo“, uz medijsko pokroviteljstvo RTV Pančevo i „Pančevca“ i uz saradnju „Parking servisa“ – cilj ove akcije je bio da se afirmiše namenski  kontejner, postavljen u centru grada, upravo za odlaganje elektronskog i električnog otpada.

 

Već od 8 sati, Pačevci su počeli da donose najrazličitiji elektro otpad: od kablova, punjača za mobilne telefone i istrošenih baterija, preko starih i pokvarenih stabilizatora, tranzistora, rashladnih uređaja, kućnih ventilatora, grejalica, pegli i rešoa, do računara, monitora, tastatura, radio aparata i televizora. Akciji su se pridružili i Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, kao i Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“, koji su takođe doneli elektro otpad i svojim primerom potvrdili rešenost gradskih vlasti i kompetentnih ustanova da pomognu ovakve inicijative i kako bi Pančevo bilo primer i za ostale gradove u Srbiji da sličnim akcijama podrže edukaciju i realizaciju pravilnog odlaganja i reciklaže elektro i električnog otpada.

Iz više razloga će članovi NVO „Eco Green Team“, ovu akciju smatrati jednom od najuspešnijih. Pored izuzetnog odziva sugrađana i značajne količine otpada koji je prikupljen, akcija je iznedrila i jednu dirljivu priču o – prijateljstvu. Naime, zahvaljujući Saši Tasiću, nastavniku informatike i računarstva u Osnovnoj školi „Miroslav Antić“ u Pančevu i učenicima VII 3 razreda čiji je on razredni starešina, kao i uz podršku  direktorke Dragane Krstić – pokrenuta je akcija na nivou cele škole, kako bi se prikupila što veća količina elektro otpada. Želeli su da pobede u akciji „Otpad donesi – poklon ponesi“ i da za svoju drugaricu (inače primernu učenicu, devojčicu iz porodice sa osmoro dece)  osvoje – veš mašinu koju je „BiS Reciklažni centar“ obezbedio za donosioca najveće količine elektro otpada. Rečeno – učinjeno. Pobedili su ubedljivo najvećom prikupljenom i donetom kilažom.  Tako je zahvaljujući uloženom naporu učenika, nastavnika i direktorke ove škole, ova akcija prenela ne samo ekološku, već i poruku o ljubavi i drugarstvu.  – Gde ima volje, ima i načina, geslo mladih iz NVO „Eco Green Team“ potvrdili su i pobednici akcije „Otpad donesi – poklon ponesi“ osvojivši veš mašinu za svoju drugaricu.