U petak, 8. jula, na Platou ispred Vukovog Doma, od 10 – 18h u Loznici, biće održana peta po redu akcija projekta Reciklaton2011. Ovu akciju organizuju alumni programa finansiranih od strane Američke ambasade koji su ujedno i članovi alumni organizacije “Think Big Team”.

Cilj ovog reciklažnog maratona je sakupljanje elektronskog i električnog otpada radi njegovog daljeg recikliranja u „Božić i sinovi“ reciklažnom centru u Pančevu, koji su već drugu godinu za redom partneri ovog projekta.

Na Platou će biti postavljen eko punkt, gde će građani moći da donesu svoj elektronski/električni otpad, a oni koji imaju veće komade ovog otpada, moći će da pozovu telefonom eko patrolu koja će otići na kućnu adresu da to pokupi.

Projekat „Reciklaton 2011“ sastoji se od reciklažnih maratona u 9 gradova po Srbiji. Do sada su se uspešno završile četiri akcije – u Nišu, gde je sakupljeno oko 400kg., u Vrbasu, gde je sakupljeno 2 tone, u Srbobranu, koji se može pohvaliti sa 3 tone sakupljenog elektronskog i električnog otpada, i u Raškoj, gde je sakupljena jedna tona otpada. Otpad će biti recikliran u BIS Reciklažnom Centu u Pančevu. U nekim gradovima se pored same akcije prikupljanja otpada organizuju i propratne aktivnosti – u Vrbasu je organizovana ekološka izložba, a u Srbobranu karaoke, ekološki alfabet i nastup lokalnog benda.

Nakon akcije u Loznici, očekuju nas ovakve akcije i u Novom Pazaru, Šabcu, Leskovcu, Pančevu i Beogradu.

Ovaj projekat je bio organizovan i u 2010. godini, takođe od strane alumni organizacije „Think Big Team“, kada je iz 6 gradova Srbije sakupljeno preko 14t elektronskog i električnog otpada koji su propisno reciklirani.

“Think Big Team” je udruženje bivših stipendista dva programa razmene (A-SMYLE i SYLP, finansirana od strane Američkog Stejt Departmenta, koji omogućavaju mladim liderima iz Srbije da provedu određeno vreme u SAD u ulozi mladih ambasadora svoje zemlje). Osnovana februara 2010. godine, ova organizacija se bavi učvršćivanjem alumni mreže i pružanjem praktičnog iskustva svojim članovima,  kroz društveno korisne projekte, seminare i putovanja.