20.12.2010. Omoljica – Danas je u BiS Reciklažnom centru u prisustvu ministra trgovine i usluga dr Slobodana Milosavljevića počelo uništavanje 120.000 piratskih CD i DVD diskova, koje je tržišna inspekcija zaplenila u periodu od 2007. do 2009. godine.

Ministar Milosavljević je rekao da je zaplena tih nosača slike i zvuka deo standardnih aktivnosti tržišne inspekcije sa ciljem borbe za zaštitu intelektualne svojine i prava, borbe protiv piraterije, ali i za zdravlje stanovništva, budući da su svi materijali u zaplenjenoj robi nepoznatog zdravstvenog kvaliteta.

“Srbija u periodu koji je pred nama mora upravo u ovim oblastima da postigne veći napredak, ne samo zbog ispunjavanja evropskih i svetskih standarda, već i da bi smo zaštitili domaću kinematografiju i muzičku industriju i obezbedili ravnopravnu konkurenciju”, naglasio je Milosavljević.  Da ovakve akcije imaju pozitivnog efekta govori i podatak da je ove godine do novembra usvojeno je 46 zahteva za zaštitu prava intelektualne svojine i oduzeto je 39.592 piratskih CD-ova, pri redovnim kontrolama ulične i nelegalne prodaje, najvećim delom u Beogradu, Novom Sadu i Vranju.

Pored ministra prisutnima se obratili gosodin Erl Licenberg, otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu i Vuk Pribić iz Američke privredne komore  koji su se složili da Srbija godišnje gubi 19 miliona dolara zbog piraterije, istakavši potrebu zajedničke borbe protiv te pojave koja loše utiče na ekonomiju zemlje.

Direktor kompanije “Božić i sinovi”, gospodin Nikola Egić ukazao da je reciklaža opasnog otpada skup posao i da još nisu doneti zakoni kojima bi se regulisalo prikupljanje sirovina i obezbedila podsticajna sredstva. On je goste sproveo kroz Reciklažni centar i prikazao rad nove mašine za reciklažu rashladnih uredjaja koja je prva i jedina u Srbiji.