Velika ekološka akcija „5.jun- Moj dan“ u organizaciji BCIF, Zelena lista Srbije i Savez izviđača Srbije održaće se u subotu 5. juna u Beogradu. Akcija će se sprovesti na više lokacija na Kalemegdanu gde će deca, njih preko 700 na kreativan i interaktivan način građanima pokazati značaj reciklaže i ukazati na važnost zaštite životne sredine u Srbiji.

BiS Reciklažni centar u okviru akcije „5.jun- Moj dan“ postaviće u periodu od 10h do 15h na ulazu na Kelemegdan „Green point“ punkt gde će građani imati mogućnost da predaju na reciklažu svoj elektronski otpad.

Akcija će početi u subotu u 11h časova na Trgu Republike. Nakon otvaranja, učesnici akcije će krenuti u šetnju Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana. Glavne aktivnosti će se realizovati na više lokacija na Kalemegdanu, gde će se u okviru šest punktova (Selekcija otpada, Biodiverzitet, Prirodna staništa, Igra, Pesma i Punkt žonglera) održati po tri interaktivne radionice posvećene ekološkim temama. ArtEko roboti kontejneri – koji imaju mogućnost da „govore“, recycling basket, ekološke tačke žonglera, „Green Point“ punkt za odlaganje elektronskog otpada – samo su neke od aktivnosti koje će se realizovati na Kalemegdanu.

Akcija „5.jun- Moj dan“ se realizuje u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj, koju realizuje mreža ekoloških organizacija ”Zelena Lista Srbije” i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Telenor fondacijom I Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a.