Božidar Potkonjak, direktor Reciklažnog centra BIS IT, najavio je saradnju sa inostranim tržištima.

Reciklažni centar elektronske i računarske opreme BIS IT iz Pančeva, nakon strateškog povezivanja sa kompanijom INOS SINMA iz Sevojna, vodećom u prikupljanju i reciklaži metalnih delova u Srbiji, u ovoj godini planira saradnju sa inostranim tržištima, a do 2010. godine, trebalo bi da udje u partnerstvo sa Majkrosoftom, svedskim liderom u oblasti IT industrije.

Sertifikat za preradu

BIS IT, koji posluje u okviru kompanije Božić i sinovi, ponudio je svoje usluge i partnerstvo svim regionalnim preduzećima za promet sekundarnim sirovinama u segmentu koji se tiče preuzimanja i obrade elektronskog i računarskog otpada, s obzirom na to da poseduje sertifikate za skladištenje i preradu te vrste otpada koju je Evropska unija svrstala u kategoriju opasnog.

– U saradnji sa stručnjacima Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, izradili smo procenu uticaja e-otpada na životnu sredinu.Na osnovu te studije, data je saglasnost za izgradnju centra za reciklažu računara i elektronske opreme. Od 2006. godine, naša kompanija rešava probleme vezane za staru elektronsku opremu, tako što je preuzima, skladišti, reciklira, transportuje, briše i uništava podatke sa diskova i drugih medija, izvozi nereciklabilni otpad, ali izdaje i sertifikate o ekološki bezbednom i legalnom odlaganju odbačene eletktične i elektronske opreme- izjavio je Božidar Potkonjak, generalni direktor Reciklažnog centra BIS IT.

Poslovni prostor

BIS IT se prostire na 3.500 kvadratnih metara, a dobijene su gradjevinske dozvole za gradnju još 2000 kvadrata poslovnog prostora. Svi objekti se nalaze na ogradjenoj i obezbedjenoj površini od 10.000 kvadratnih metara u sopstvenom vlasništvu. Kompanija saradjuje sa mnogobrojnim institucijama i kompanijama.

Saradnja sa kompanijom INOS SINMA doprineće rešavanju jenog od bitnih problema vezanih za poslovanje pančevačke kompanije, s obzirom na to da do sada nije bilo tehnoloških mogućnosti da sve sirovine dobijene iz računara i mobilnih telefona sama reciklira, pa su skladišteni i pripremljeni za izvoz u zemlje koje to mogu da odrade.

– Ovim partnerstvom ćemo uspeti da i metalne delove iz stare e-opreme koja stiže u naš reciklažni centar plasiramo u Srbiji i tako napravimo još jedan korak ka zatvaranju kruga reciklaže računara, mobilnih telefona i računarskih komponenti- objasnio je Potkonjak.

Pančevački centar za reciklažu bi do 2010. godine trebalo da započne saradnju sa Majkrosoftom, vodećom svedskom kompanijom u oblasti IT industrije.

– Partnerski projekat Majkrosofta i naše kompanije odnosi se na refabrikovane računare, na kojima će se obaviti servis hardverskih komponenti i ponovna oficijalna instalacija licenciranog Majkrosoftovog softvera. Naravno, kada ispunimo sve uslove koje Majkrosoft propisuje, dobićemo licencu koja će nam omogućiti puštanje ovih kompjutera u promet i to u vidu donacije neprofitnim organizacijama. Realizaciju ovog projekta očekujemo u naredne dve godine.

Magnet za ulaganje

U ovoj godini, BIS IT planira saradnju sa inostranim tržištima.

– Zaključili smo ugovore sa kompanijama iz Engleske, Nemačke, Holandije, Austrije, a planiramo da se povežemo i sa Kinom, koja je u ovom trenutku, pored Japana koji reciklira 90% svog otpada, jedna od najmoćnijih zemalja u ovom segmentu. Ako uzmemo u obzir da je reciklaža jedan od 3 stuba održive ekonomije, ali i magnet za grinfild investicije, možemo zaključiti da je reč o poslu koji nije nimalo naivan – zaključio je Potkonjak.

Država se ozbiljno mora pozabaviti ovim pitanjem, smatra Potkonjak, jer reciklaža e-otpada smanjuje uvozni deficit i prateće troškove, strateški zadržava resurse u domaćim tokovima, štedi energente korišćenjem tehnogenih sirovina i čuva životnu sredinu eliminišući opasne materije.

dnevne novine Biznis