Poseta predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine i Udruženja Reciklera Srbije kompaniji “Božić i sinovi”

BiS Reciklažni centar ugostio je 9. avgusta 2023. godine predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine i Udruženja reciklera Srbije.

Direktor kompanije “Božić i sinovi” Nikola Egić sastao se Nebojšom Redžićem, načelnikom Odeljenja nacionalnog registra izvora zagađivanja, Ljiljanom Đorđević, višim savetnikom u Agenciji za zaštitu životne sredine, Goranom Jovanovićem, savetnikom u Agenciji za zaštitu životne sredine i Markom Vučenovićem, generalnim sekretarom Udruženja reciklera Srbije.

Cilj posete bila je razmena informacija i iskustava između u oblasti upravljanja otpadom, a posebno izveštavanja državnih organa i dokumentovanja svih podataka na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i tehnološkog razvoja, praksi i dostignuća kompanije  praksi primenjivog i izvodljivog načina Upravljanja otpadom i posebnog izveštavanja državnih orga“Božić i sinovi”, kao jednog od najvećih operatera posebnih tokova otpada u Republici Srbiji.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i Udruženja reciklera Srbije, kao odlični poznavaoci procesa upravljanja otpadom i izazova sa kojima se susreću operateri otpada u ovoj oblasti u Evropi i svetu, aktivni su učesnici i članovi komisija i radnih grupa za izradu propisa i definisanje procedura upravljanja otpadima, što uključuje i definisanje potrebnih Izveštaja od strane operatera otpada.

Kako bi definisane procedure bile primenjive i kako bi se našlo održivo rešenje, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i Udruženja reciklera razgovarali su o ključnim pitanjima i važnim segmentima sa menadžmentom kompanije “Božić i sinovi”. Zajedničkim predlozima i idejama teži se ka rešenju koje treba pretočiti u zakonske i podzakonske akte.

Prilikom obilaska postrojenja pratili su put otpada kroz postrojenje za tretman, od zaprimanja otpada, preko razvrstavanja, skladištenja do tretmana na specijalizovanim mašinama. Posebna paznja je posvećena opremi za tretman otpadnih rashladnih uredaja i tretman otpadnih sijalica .

Tehnološki postrojenja su projektovana iz vise podsklopova sa ciljem da se u nizu  izvedu razlicite   R operacije  tretmana radi mogućnosti  ponovnog iskorišćenja, kako bi se  iz otpada dobili neopasni materijali pogodni za dalju preradu u prozvodnji  proizvoda za prvobitnu ili drugu namenu. Pored ove funkcionalnosti, integrisno se  inertizuju opasne materije bez obzira na agregratno stanje u kom su se nazile u otpadnoj opremi.

Na ovaj način, gosti su stekli i širu sliku, odnosno imali mogućnost da na licu mesta vide proces tretmana otpada koji se svakodnevno dokumentuje i izveštava na sajtu  Agencije kroz evidenciju dnevnih, godišnjih izveštaja i dokumenata o kretanju otpada.

Kao Operater upravljanja otpadom sa kapacitetom tretmana od 26.000 tona godišnje, BiS Reciklažni centar izneo je sagovornicima na osnovu svog iskustva svakodnog dokumentovanja predloge za eventualno poboljšanje i jednostvniji i efikasniji način vođenja evidencije, a u skladu sa definisanim zahtevima i Zakonima i podzakonskim aktima u oblasti upravljanja otpadom.

Verujemo da ćemo ovim putem i na ovaj način podrškom, kontinualnom saradnjom i usaglašavanjem potreba obe strane, u budućnosti zajedno dobiti još efikasniji i praktičniji način saradnje operatera otpada i Ministarstva zaštite životne sredine, a sa zajedničkim ciljem i vizijom unapređenja upravljanja otpadom u Srbiji.

TRETMANOM otpad PREOBRAŽAVAMO

u korisne materijale bez uticaja na zivotnu sredinu

 

Spoj znanja i iskustva-imamo omladinske delegate u UN, ali i ljude koji ulažu u njih-RTS

“Ovogodišnji omladinski delegati u Ujedinjenim Nacijama su Ivan Filip Kovačević i Tamara Stojković, studenti iz Pančeva i obližnje Omoljice. Pošto je ekologija jedna od glavnih tema kojom će se baviti, kompanija iz Omoljice koja se bavi tretmanom opasnog otpada i reciklažom, odlučila je da ih sponzoriše i pomogne im prilikom putovanja u inostranstvo”. Pogledajte video:

POSETA SREDNJOŠKOLACA, 24. APRIL – HPTŠ “UROŠ PREDIĆ”, ZRENJANIN

Kao i godinama unazad, s lepim vremenom i dolaskom proleća, naš Reciklažni centar je opet zanimljiv svim generacijama.
Ovom prilikom, ugostili smo učenike Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole “Uroš Predić” iz Zrenjanina. Božidar Potkonjak, direktor našeg Reciklažnog centra, upoznao je srednjoškolce sa našim tehnologijama prilikom zajedničkog obilaska i stajao im na raspolaganju za sva pitanja.

Čisto lice Rakovice – 7. i 8. oktobar 2017.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je u okviru kampanje “Čisto lice Srbije” sprovedena još jedna, izuzetno uspešna akcija. Uz veliku pomoć Gradske opštine Rakovica, volonteri „Moje Srbije“ i radnici Reciklažnog centra „Božić i sinovi“ su, u okviru akcije “Čisto lice Rakovice“, prikupili oko dve tone elektronskog i električnog otpada. Novac koji ćemo dobiti predajom ovog opasnog otpada Reciklažnom centru, biće doniran porodici iz Resnika, koja se nalazi u izuzetno teškoj životnoj situaciji.

Kampanju Čisto lice Srbije organizuje udruženje građana „Moja Srbija“ u saradnji sa Reciklažnim centrom „Božić i sinovi“, uz podršku Grada Beograda i Privredne komore Beograda. Osnovni cilj kampanje je podizanje svesti građana o značaju reciklaže otpada za očuvanje životne sredine i ekonomski rast naše zemlje. Zahvaljujući novcu koji dobijamo od Reciklažnog centra za prikupljeni otpad, do sada smo u više navrata bili u mogućnosti da pomognemo građanima i ustanovama u Srbiji.

Zahvaljujemo se rukovodstvu Gradske opštine Rakovica na pomoći i saradnji, kao i ostalim opštinama, koje su izrazile spremnost za pomoć i učešće u kampanji.

Više informacija o pomenutoj akciji možete pronaći na linkovima:

www.MojaSrbija.rs/wp/cisto-lice-rakovice-2/

www.CistoLiceSrbije.com

 

5. JUN – SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju, vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.