U utorak, 29.maja, ispred Kulturnogcentra u Pančevu i sa početkom u 18 sati, biće organizovana još jedna u nizu “BUDI” manifestacija – “Čuvaj Planetu-Ponesi torbu, zaboravi na kesu”.

Na inicijativu Zavoda za javno zdravlje Pančevo, deca iz pančevačkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, pokazaće svoju raskošnu kreativnost, ali i potvrditi svoje ekološko vaspitanje i obrazovanje. Da bi apelovali na svest javnog mnjenja da zaborave na plastične kese, ali i da bi afirmisali reciklažu, ova deca će dizajnirati platnene torbe koristeći najneobičnije materijale: plastične čaše, stare diskove, dugmad, karton, parčiće kože, novine… Lepljenjem, ušivanjem, spajanjem… demonstriraće pretvaranje običnog u dopadljivo i starog u novo.

Istog dana, ali u 19 sati biće otvorena izložba fotografija “Čuvam Planetu, a ti?” ,koju je takođe inicirao i realizovao pančevački Zavod za javno zdravlje. Ideja je da kroz umetnički izraz fotografije, mladi i odrasli  izraze svoje shvatanje problema u životnoj sredini i da se na ovaj način promoviše zaštita i unapređenje sredine u kojoj živimo. Ova izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Fotosaveza Srbije, a uvrštena je u zvanični program Međunarodnog bijenala dečjeg stvaralaštva BUDI 2012.

Sa željom da podrže sve akcije koje afirmišu društveno – odgovorno ponašanje i ekologiju, “BiS Reciklažni centar”, pančevački operater koji se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada, postaviće brendirane kontejnere za sijalični otpad (fluorescentne cevi i sve vrtse sijalica) i za sitniji elektronski i električni otpad kao što su: tastature, miševi, flopiji, diskete, mobilni telefoni, stabilni telefoni, fax mašine, tosteri, fenovi, laptopovi, fotoaparati, tranzistori… Zato organizatori ovih manifestacija upućuju molbu svim sugrađanima, a posebno deci koja dolaze kao učesnici ili navijači,  da toga dana ponesu ovu vrstu otpada i da rashodovane električne drangulije odlože u namenske kontejnere čime će dati najbolji primer javnom mnjenju.

Sve ove ekološke manifestacije su, inače, I način da se “BUDI”,  Festival dečjeg stvaralaštva, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo i “BiS Reciklažnim centrom”, priključe obeležavanju 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, tako da će izložba fotografija biti postavljena do 10. juna, a kontejneri za odlaganje elektronskog  i električnog otpada do 15. juna, kada se izvanično zatvara ovogodišnji “BUDI”.