U okviru Tvining projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom“, eksperi iz EU i Srbije, posetiće pančevačko preduzeće BiS Reciklažni centar.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije  i Agencija za životnu sredinu Austrije, završavaju dvogodišnji zajednički rad na Tvining projektu “ Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom”. Osnovni cilj ovog projekta je da doprinese usklađivanju zakonodavstva sa područja opasnog otpada u Srbiji sa zakonodavstvom EU i da podstakne primenu primera dobre prakse sa područja upravljanja opasnim otpadom.

U cilju provere i praćenja tokova otpada, eksperti EU i Srbije, komisijska inspekcija od dvadeset devet članova, posetiće i “BiS Reciklažni centar”, prvoosnovanog srpskog operatera za reciklažu elektronskog i električnog otpada koji posluje u okviru Kompanije “BOŽIĆ I SINOVI” iz Pančeva.

Uvid u način rada ovog reciklažnog operatera, koji ima dugogodišnje iskustvo kada je reč o tokovima i tretmanu elektronskog i električnog otpada, svakako će imati značaj za koncipiranje i definisanje efikasnije administracije i legislative  neophodne da se ostvari “acquis communautarie”, pravne tekovine EU, kao i da se ispune obaveze potrebne za EU integraciju.

– Izuzetno mi je drago da će tim Tvining projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom“, posetiti upravo “BiS Reciklažni centar” i da će “BiS Reciklažni centar” biti pokazni operater tretmana elektronsog i električnog tpada, a sve u cilju poboljšanja opšte reciklažne “kliničke slike” Srbije, rekla je Gordana Vlajić, director marketinga ovog preduzeća. – Minsitarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije  je za proteklih par godina učinilo zaista mnogo i to su rezultati vidljivi i najširem javnom mnjenju. Uvereni smo da će ovakvi projekti doprineti dodatnom poboljšanju rada srpskih reciklera i tokove otpada učiniti efikasnijim u svakom smislu, od uređenije sakupljačke mreže do generalno čistije, ali i bogatije Srbije. Jer, očuvanje prirodnih resursa, odnosno reciklaža, čuvaju zemlju privredno jačom, a ova izuzetno perspektivna oblast otvara I velike mogućnosti zapošljavanja.

Evropski i srpski eksperti u oblasti ekologije, tačnije u oblasti tokova otpada, biće u celodnevnoj poseti pogonima BiS Reciklažnog centra u četvrtak, 17. maja.