Ugledni časopis Ekonomist u novom, 355 broju od 12. marta objavljuje tekst o uspehu Jovice Božića, vlasnika kompanije Božić i Sinovi.

Interesantan tekst “Od Pančeva do Londonske berze” prenose mnogi elektronski mediji (B92, Ekapija i drugi)…

Kompletan tekst:

Posle šest godina poslovanja brzorastuća softverska kompanija Gowi Group iz Londona prodata je u decembru 2006. godine za deset miliona funti. Osnivač i suvlasnik te firme sa Pikadilija je Jovica Božić, takođe osnivač i vlasnik firme Božić i sinovi iz Pančeva. Softver koji je prodavala engleska firma pisan je u Pančevu.

Firma Gowi Group (naziv je akronim sintagme „Get On With It“, što u bukvalnom prevodu znači – počni da radiš) nastala je 2000. godine, sa ciljem da bude proizvođač kreativnih softverskih rešenja. Plan je bio da se programiranje radi u Pančevu, a softver prodaje u bazi u Londonu.

Sa inicijalnih trista hiljada funti, posao su započeli Jovica Božić, čija je osnovna aktivnost u to vreme bila prodaja polovnih računara, Majk Smart, menadžer u IT sektoru sa 15 godina iskustva i Matt Karter, menadžer u sektoru osiguranja. Prvi posao bio je „Local servis on line“ – softver koji je građanima trebalo da pomogne da dobiju informacije o lokaciji i vrsti usluga koje pružaju određene agencije, uslužni servisi, restorani i slično, bilo da traže indijski restoran ili majstora za veš mašinu. U kompaniji su brzo shvatili da je teško doći do potrebnih podataka neophodnih za bazu podataka. Kupovina gotove baze, sa druge strane, bila je previše skupo rešenje. Uz to, reklamiranje tog proizvoda takođe je zahtevalo puno novca. Zbog toga je taj projekat završio samo kao ideja, koju su u firmi kasnije koristili kao platformu za razvijanje novih baza podataka.
„Jednostavno, nije bilo dovoljno klijenata. Zato smo rešili da klijente kupujemo, odnosno da kupimo manje softverske firme, a time i da preuzimamo njihove klijente“, kaže za Ekonomist Jovica Božić.

Serija akvizicija
Kompanija je 2002. godine kupila prvu firmu – Infosupport, za 0,8 miliona funti. Tom investicijom Gowi Group je dobio softver za obračunavanje zarada, osnovni proizvod preuzete firme, kao i 260 njenih klijenata. Otpušteni su IT menadžeri i suvišan kadar iz kupljene firme, a kompletan reinžinjering, servisiranje i kodiranje preuzeli su pančevački programeri. Pošto se ta strategija pokazala uspešnom, sledeće godine je Gowi Group za 1,7 miliona funti kupio kompaniju Abacos e-media, firmu koja se bavi izradom elektronskih izdanja novina i koja u portfoliju ima neke od najpopularnijih ostrvskih dnevnih listova, poput Daily Mail-a i Mirror-a. Kompanija je, takođe, nakon akvizicije „prebacila“ sav posao u Pančevo.
U to vreme, 2004. godine, godišnji promet Gowi Group-a je bio oko 2,5 miliona funti. Treća akvizicija srpsko engleske kompanije bila je kupovina firme Intellect Business Consultants, koja je 2005. godine kupljena za sto hiljada funti. Te godine je Gowi Group prijavila promet od 4,6 miliona funti i profit od 205 hiljada funti. Poslednja i najskuplja firma koju je kupila Gowi Group bila je Rutherford Web, koja je plaćena 2,3 miliona funti.

Izlazak na berzu
„Kupovinom Rutherford Web-a firma je dostigla obrt od 8,5 miliona funti, profit od 1,4 miliona funti, a imala je 850 klijenata. Tad je, po našem dogovoru, bilo pravo vreme za izlazak na londonsku berzu“, kaže Božić. U to vreme je firma imala i zavidne reference – Shell je bio redovni klijent, a kompanija je proizvela softver za engleski arhiv dosijea, video animacije za pojedine spektakle u organizaciji poznate firme Ministry of Sound, i dr.
„Na osnovu postojećih referenci i proizvoda smatrali smo da je realna cena firme 15 miliona funti. Želeli smo ili da prodamo čitavu firmu, ili da skupimo kapital za dalje investiranje u razvoj. Posle samo nekoliko nedelja pojavila se firma Bond International Software, koja se bavi obračunavanjem zarada i HR sistemima i ponudila nam deset miliona funti. To je najveća akvizicija koju je firma Bond obavila do tada“, kaže Božić.

On dodaje da se spajanjem dve firme, odnosno softvera koji proizvode, „svakom 12 Englezu obračunava zarada uz pomoć naših softvera“. Firma Božić i sinovi po ugovoru vrednom milion evra danas radi „outsource“-ing kompaniji Bond. Božić kaže da planira da iskustva koja je firma Božić i sinovi stiče kroz saradnju sa engleskim kompanijama prenese u Srbiju.

„Pošto Srbija zaostaje tri do pet godina za razvijenim svetom, sada je pravi trenutak da se primeni znanje, da se obuči tim za prodaju softvera – istih koji su se prodavali u Engleskoj, ali prilagođenih lokalnom tržištu“, kaže on.

Božić i sinovi
Pre 22 godine Jovica Božić, bivši karate reprezentativac, po završenom Građevinskom fakultetu otvorio je vulkanizersku radnju u Omoljici kraj Pančeva. Kad je servis počeo da uvozi polovne gume i felne, poznate marke BBS, prerastao je u firmu Auto zeka. Pošto je 1996. godine država zabranila uvoz polovnih guma izbor Jovice Božića prešao je na kompjutere, u čiju se funkcionalnost nije razumeo, ali je pretpostavljao da je dovoljno onih koji tu tehnologiju poznaju, i žele da ih imaju za što manje novca. Od 1996. godink bivšeg uvoznika guma. Zahvaljujući polovnim računarima firma je zapošljavala 120 radnika, čiji je mesečni obrt bio pola miliona evra. Pošto je i ovaj uvoz 2004. zabranjen firma Božić i sinovi je pronašla alternativu. Od juna 2006. godine radi reciklažni centar u koji je uloženo, osim prostora i vozila još oko 100 hiljada evra za osnovne mašine. Danas je firma BiS jedini sertifikovani centar za reciklažu računara.