Od sada je i kompanija Božić i sinovi d.o.o članica Američke privredne komore, udruženja koje čine neka od najpoznatijih svedskih i domaćih brendova Microsoft, Saga, Cisco, Hellenic, IBM, Deloitte, Hypo Group, B92… U najnovijem, 22- om broju Perspective magazina, nezavisnog magazina AmCham-a, možete pročitati i sledeći tekst BiS IT Recycling centra:

 

E-otpad, zašto ga treba reciklirati

Globalni e-otpad (elektronski i elektrišni otpad) raste po stopi od 5% godišnje što ga čini najbrže rastućim otpadom na planeti. Veoma brz tehnološki razvoj u velikom broju kompanija stvara potrebu za konstantnim unapredjenjem IT sistema kako bi dostigli odgovarajuće tehnološke zahteve. Svake godine, globalni e-otpad se povećava za 50 milina tona. Svakog sata, odloži se 4.000 tona e-otpada. Nije ni čudo što je primarna briga EU pod predsedavanjem Francuske upravo zaštita životne sredine i unapredjenje reciklaže.

Opasnost u e-otpadu

E-otpad je kategorizovan kao opasan otpad zato što sadrži elemente kao što su olovo, kadmijum i živa, koji su poznati po svom izrazito lošem i pogubnom uticaju na okolinu i zdravlje ljudi. CRT monitori (monitori sa katodnom cevi) i televizijski monitori sadrže u proseku od 2 to 4 kg olova. 40 % olova na deponijama je poreklom iz potrošačke elektronike. Sada se postavlja pitanje, šta raditi sa starom opremom ukoliko može biti toliko opasna? U mogućnosti smo da ponovo upotrebimo čak i do 70% IT otpada, što pre svega znači da se on može i mora reciklirati. Reciklaža je najbolje rešenje za životno okruženje, javno zdravlje i ekonomiju.

Izvor različitih materijala i ključ održivog razvoja

Različite vrste elektronske i električne opreme sadrže oko 60% metala, 30% plastike i manje od 10% stakla. Iz ovog podatka možemo zaključiti da je e-otpad dobar izvor različitih materijala, veoma potrebnih modernoj industriji. Japan je primer visoko razvijene industrije reciklaže jer reciklira preko 85% ukupnog otpada. Japan ima veoma prost moto koji se odnosi na resurse marijala i sekundarne sirovine – ono što udje u zemlju tu i ostaje, konstantno se uključuje u proces re-proizvodnje.
U zemljama Balkana, situacija je totalno drugačija. Samo 12% ukupnog otpada se reciklira, dok je u Srbiji taj procenat još manji- isod 10%. Do 2006. godine, Srbija nije imala mogućnosti za legalno i korisno odlaganje IT otpada. Sada, naš reciklažni centar u blizini Pančeva, omogućava ovu, veoma potrebu uslugu na moderan i visoko profesionalan način.

CSR aktivnosti u saradnji sa reciklažnim centrima u Srbiji

Obraćajući veliku pažnju na organizovano prikupljanje i racionalno korišćenje otpada koji se može ponovo koristiti posle procesa reciklaže, svako može u saradnji sa ovlašćenim reciklažnim centrom, da učini korak napred u cilju buduće re-proizvodnje.

“Green point- ko reciklira taj i dobija” je ideja BiS iT reciklažnog centra, koja omogućava svakoj profitnoj ili neprofitnoj organizaciji da postane deo procesa reciklaže i učestvuje u očuvanju životne sredine.

Green point je portabl kontejner za e-otpad koji se može postaviti na bilo kojoj lokaciji. U saradnji sa kompanijama, opštinama, školama, sajmovima i NVO, možemo motivisati ljude na reciklažu. Kako bi od reciklaže kreirali megatrend, kreativna edukacija i koncept održive umetnosti postaje veoma bitan deo eksternog komunikacionog procesa našeg reciklažnog centra. Od 2007. godine, naš reciklažni centar je postao glavni saradnik na Outside projektu, programu studentske razmene i obrazovanja. Ove godine, učesnici Outside projekta, studenti sa Akademije lepih umetnosti u Firenci i Beogradu, organizovali su modnu reviju odevnih predmeta od e-otpada. Modna reviju je videlo preko 2000 ljudi, posetioca ovogodišnje Noći muzeja.

U poslednjih nekoliko meseci, naš reciklažni centar je prevazišao sva očekivanja. Broj klijenta se eksponencijalno povećava a medju njima su dobro poznate kompanije iz oblasti osiguranja, finansija, IT i medicinskog sektora kao i javnog sektora- do sada preko 150 njih.

Dodajte vrednost vašem brendu- saradjujte sa reciklažnim centrom

Uz BiS IT Recycling centar, možete učiniti mnogo više od reciklaže stare IT opreme- možete dodati vrednost Vašem brendu i učini bar deo okruženja malo boljim mestom za život.