Pančevačka Kompanija “Božić i sinovi”, potpisala je ugovor o proizvodnji i isporuci 200.000  “lajfsejv”- poluga, napravljenih od plastike koja se reciklira u pogonima ove firme.

U sredu, 16. novembra, u prostorijama Kompanije “Božić i sinovi”, ovo respektabilno srpsko preduzeće potpisalo je ugovor sa Gospodinom Dejvidom Mentenom (David Manton), vlasnikom engleske firme “Lajfsejver Ltd.” (“Lifesaver Ltd.”) kojim se pančevačka Kompanija obavezala da će u do kraja 2011. godine proizvesti 200.000 “lajfsejv” poluga (lifesave hammer) i da će tu količinu dostaviti poručiocu, odnosno engleskom preduzeću “Lajfsejver”.

– Razmišljali smo najpre o Kini kao mestu proizvodnje, jer bismo tamo sigurno dobili najnižu cenu po proizvedenom komadu, izjavio je gospodin Dejvid Menten, a potom odmah i obrazložio odluku da sarađuje sa Srbijom: – Srbija je Evropa! Troškovi transporta su niži, olakšana je kontrola kvaliteta i što je najvažnije u Kompaniji “Božić i sinovi” sam pronašao poslovnog partnera koji se bavi reciklažom plastike, tako da će se polipropilenske granule, dobijene reciklažmom plastičnih omota CD-romova, odmah koristiti za proizvodnju “lajfsejv” poluga.  Samim tim proizvod je “eko friendly”, ekološki, što je danas  prioritet svih društveno – odgovornih proizvođača. Treba iskoristiti reciklirano, a ne trošiti prirodne resurse.

– Do sada smo se bavili samo reciklažom, a sirovine dobijene na taj način ustupali ili prodavali proizvođačima. Cilj nam je da se ova kompanija ubuduće razvija ka proizvodnji ekoloških proizvoda, a to znači da ćemo sirovinu dobijenu reciklažom u našim pogonima, ponovo koristiti za proizvodnju i to prevashodno proizvoda za izvoz, istakao je generalni direktor Kompanije “Božić i sinovi”, Nikola Egić.

“Lajfsejv” poluga je proizvod konstruisan od strane inženjerskog tima britanske firme “Lajfsejver” i služi za brzo i sigurno otvaranje prozora u slučaju požara. Naime, u Engleskoj se prozori na stambenim i poslovnim objektima uglavnom otvaraju uz pomoć ključa i to na spoljnu stranu. Usled panike izazvane požarom  u stanovima ili kancelarijama, ljudi ne uspevaju da pronađu ključ od prozora ili ne mogu da otključaju prozore… pa je “lajfsejv čekić” ugradna ručka koja služi da se u slučaju požara prozor što pre otvori. Kako  je “BiS Reciklažni centar”, koji posluje u okviru Kompanije “Božić i sinovi” lider u domenu reciklaže elektronskog i električnog otpada, iskorišćena je reciklirana plastika, odnosno 40 odsto “urgent poluge” proizvedeno je od granulata polipropilena dobijenog reciklažom mahom kutija CD romova. Polipropilenske granule će obezbeđivati “BiS Reciklažni centar”, a proizvodnja će se odvijati u radionicama malih privrednika u Omoljici.

– Za sada je potpisan ugovor na 200.000 komada “lajfsejv poluga”. Ako Britanci budu zadovoljni kvalitetom, a biće, jer će se alat izrađivati maksimalno precizno i kvalitetno u radionici “Maple Corporation” iz Pančeva, a sirovina za proizvodnju “lajfsejv hamera” će biti dobijena reciklažom, što je Evropi od izuzetnog značaja. Zato sam siguran da nas očekuje dugogodišnja saradnja uz udesetostručene količine ovog proizvoda. Zato nam je potrebna podrška lokalne uprave i lokalne zajednice u smislu nabavke sirovina, kako bi proizvodnja ovog ekološkog proizvoda namenjenog izvozu – ostala u Pančevu i kako bi se otvorile nove mogućnosti za zapošljavanje, rekao je Jovica Božić, vlasnik Kompanije “Božić i sinovi”.