U utorak, 29.maja, u foajeu Kulturnog centra u Pančevu, sa početkom u 18 sati, organizovana je još jedna u nizu “BUDI” manifestacija – “Čuvaj Planetu-Ponesi torbu, zaboravi na kesu”.

Na inicijativu Zavoda za javno zdravlje Pančevo, deca iz omoljičke osnovne škole i zabavišta, pokazala su svoju raskošnu kreativnost, ali i potvrdila svoje ekološko vaspitanje i obrazovanje. Da bi edukovali najmladje da zaborave na plastične kese, ali i da bi afirmisali reciklažu u svesti javnog mnjenja, ova deca su uz pomoć svojih vaspitačica i učiteljica, dizajnirala i ulepšala jednobojne platnene torbe koristeći najneobičnije materijale: plastične čaše, stare diskove, dugmad, karton, parčiće kože, novine, baterije… Lepljenjem, ušivanjem, spajanjem… u atmosferi ispunjenoj sokićima i šalom, demonstrirali su pretvaranje starog ili običnog u dopadljivo i novo.

Istog dana, ali u 19 sati otvorena je i izložba fotografija “Čuvam Planetu, a ti?” ,koju je takođe inicirao i realizovao pančevački Zavod za javno zdravlje. Ideja je da kroz umetnički izraz fotografije, mladi i odrasli  izraze svoje shvatanje problema u životnoj sredini i da se na ovaj način promoviše zaštita i unapređenje sredine u kojoj živimo. Ova izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Fotosaveza Srbije, a uvrštena je u zvanični program Međunarodnog bijenala dečjeg stvaralaštva BUDI 2012. Na brojinim fotografijama su prikazani motivi koji na direktan ili indirektan način upozoravaju na nužnost očuvanja životne sredine.

Sa željom da podrže sve akcije koje afirmišu društveno – odgovorno ponašanje i ekologiju, “BiS Reciklažni centar”, pančevački operater koji se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada, postavio je u holu Kulturnog centra brendirane kontejnere za sijalični otpad (fluorescentne cevi i sve vrtse sijalica) i za sitniji elektronski i električni otpad, a predstavnici ove reciklažne fabrike su deci održali kraće predavanje o tome šta je ekologija, kako pravilno odlagati otpad, zašto je važno da čuvamo planetu…

Sve ove ekološke manifestacije su, inače, I način da se “BUDI”,  Festival dečjeg stvaralaštva, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo i “BiS Reciklažnim centrom”, priključe obeležavanju 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, tako da će izložba fotografija biti postavljena do 10. juna, a kontejneri za odlaganje elektronskog  i električnog otpada do 15. juna, kada se izvanično zatvara ovogodišnji “BUDI”.

“BUDI” Press