U petak, 26. januara, i Dom za decu i omladinu sa oštećenjem sluha – uključio se u akciju „Budi odlu(i)čan, recikliraj“ koju „BiS Recikažni centar“ sprovodi u saradnji sa školama Srbije. Za trud u prikupljanju elekronskog i električnog otpada, “BiS Reciklažni centar” nagrađuje aktiviste akcije nedostajućim nastavnim sredstvima.

Sa 400 grama elektronskog i električnog otpada po stanovniku za godinu dana, koliko se danas reciklira u Srbiji, naša se zemlja još nije približila standardu koji je propisan odredbama EU a koji iznosi 4 kilograma recikliranog elektronskog i električnog otpada po stanovniku.

Otuda je „BiS“ – prvoosnovani srpski reciklažni centar i ovu 2012. godinu proglasio godinom Akcija u cilju sakupljanja što većih količina elektronskog i električnog otpada. Najpre su konstruisani i proizvedeni metalni kontejneri u koje se može odlagati ova vrsta otpada, a potom su pokrente akcije po celoj Srbiji: „Otpad donesi, novo ponesi“, „Velika dela mog malog sela“, „Ekološke veštine moje opštine“, „Recikliram, dakle postojim“ i „Budi odlu(i)čan, recikliraj“.

Nakon Matematičke gimnazije i OŠ “Vladislav Petković Dis” i  beogradski Dom za decu i omladinu sa oštećenjem sluha se priključio ovoj akciji. U dogovoru sa pedagozima i štićenicima ovog Doma, namenski kontejner je postavljen u dvorištu Škole za oštećene sluhom-nagluve „Stefan Dečanski“, u Ulici Svetozara Markovića 85a, a ulaz u školsko dvorište je iz Tiršove ulice.

„BiS Reciklažni centar“ će donatorskim iznosom u vrednosti ukupno prikupljenog  otpada nagraditi trud dece i omladine sa oštećenjem sluha iz ovog beogradskog Doma i to kupovinom nedostajućeg nastavnog sredstva. Otuda se pozivaju svi ekološki osvešćeni Beograđani, stanari, komšije, pravna lica… da se priključe akciji i prikupe što veće količine elektronskog i električnog otpada jer na taj način ne samo da iskazuju brigu o zaštiti čovekove okoline, već i pomažu deci i omladini sa oštećenim sluhom.

Akcija traje do 15. februara, a otpad se može odnositi svakog radnog dana od 9 do 17 sati u školsko dvorište Škole „Stefan Dečanski“.