– Zahvaljujući inicijativi Opštine Kovin, od 20. do 29. aprila, biće sprovedena akcija “Ekološke veštine naše opštine” u cilju prikupljanja elektronskog i električnog otpada, a uz tehničku podršku BiS Reciklažnog centra.

–  Jova Radovanović, legenda naše šoubiz-scene, posetiće tom prilikom Kovin i na duhovit način podržati ovu edukativno-ekološku akciju.

BiS Reciklažni centar, koji posluje u okviru pančevačkog preduzeća “Božić i sinovi”, nastavlja sa akcijama prikupljanja elektronskog i električnog otpada. Akcije “Velika dela mog malog sela” i “Ekološke veštine naše opštine” koje su sprovedene prošle godine (Pančevo, Starčevo, Omoljica, Krčedin, Beška…), potvrdile su da građani imaju izgrađenu ekološku svest, ali da je neophodno da se obezbede uslovi za pravilno odlaganje ove vrste otpada u čemu im BiS Reciklažni centar izlazi u susret.

Otuda se akcije nastavljaju i to najpre u Kovinu, zahvaljujući tamošnjoj Opštini i NVO “Eko Zona”, tako da će od petka, 20. aprila, do nedelje, 29. aprila, biti postavljena tri velika metalna kontejnera i to kod Elmosove zgrade, kod Groblja i u centru Kovina kod DDOR Osiguranja. Građani će moći da donose elektronski i električni otpad od 11 do 18 sati, ova ekološka akcija se završava zabavnim programom koji će biti održan u Centru za kulturu Kovin, u ponedeljak, 30. aprila. Tokom trajanja akcije, Kovin i nekoliko domaćinstava u ovoj Opštini, posetiće Jova Radovanović, legenda naše estrade, koji će podržati ekološke napore Kovinaca i apelovati i na ostale građane Srbije da slede primer Kovina, Pančeva, Omoljice, Starčeva, Krčedina…

Biće ovo jedinstvena prilika da se građani “ratosiljaju” rashodovanih električnih uređaja: frižidera, štednjaka, rešoa, mašina za pranje rublja, klima uređaja, televizora, radio aparata, tranzistora, stabilizatora, telefona, mobilnih telefona, daljinskih upravljača, punjača za telefone, ventilatora, miksera, tostera, bušilica, grejalica, fluorescentnih sijalica, baterija svih veličina, računara, monitora, tastatura, “miševa”, štampača, skenera, fax-mašina…

Sav elektronski i električni otpad koji bude bio prikupljen u ovoj akciji, “BIS reciklažni centar” će izmeriti i u skladu sa tržišnom vrednosti sekundarnih sirovina –   adekvatan iznos uplatiti za nabavku nedostajućih nastavnih sredstava za dve kovinske osnovne škole.

Otuda je cilj akcije višestruk: prikupljanje elektronskog i električnog otpada i upućivanje na reciklažu čime se utiče na zaštitu životne sredine i na očuvanje prirodnih resursa. Istovremeno, BiS Reciklani centar pomaže školama koje treba da su stožer ekološke edukacije dece, jer zbog njih i njihove budućnosti i čuvamo našu planetu.