Dugovanja koja je Fond za zaštitu životne sredine imao prema reciklažnoj industriji izmirena su, kako je prošle nedelje i najavljeno, emitovanjem obveznica. Taj dug države prema reciklerima u Srbiji ukupno iznosi oko 1,5 mlijardi dinara.

Emitovanjem državnih obveznica su operaterima za posebne tokove otpada isplaćena zaostala podsticajna sredstva za 2011. i 2012. godinu, odnosno neisplaćena sredstva po ugovorima koje su recikleri imali sa Fondom za zaštitu životne sredine, a koji je u septembru prošle godine ukinut. Sve nadležnosti ukinutog Fond za zaštitu životne sredine prebačene su na Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Nadamo se da će dalja saradnja s državnim institucijama biti na obostranu korist i da će država da obezbedi opstanak i budući stabilan rast reciklažne industrije kroz redovno izmirivanje svojih  obaveza.

Reciklaža je najmlađa industrijska grana u Srbiji i jedina koja u vreme svetske ekonomske krize, prema zvaničnim podacima, beležila rast i predstavlja značajan i realan potencijal za otvaranje novih radnih mesta.