Samo četiri lokacije za bacanje starih baterija

Da biste kao ekološki savestan građanin stare baterije iz daljinskog upravljača ili mobilnog telefona bacili na propisano mesto, moraćete da zapucate do Novog Beograda ili Karaburme. Naime, u gradu postoje tek četiri punkta za bacanje električnog i elektronskog (EE) otpada.

RECIKLAŽA – Svest o reciklaži na našim prostorima je nedovoljno razvijena, a u slučaju reciklaže električnog i elektronskog otpada nedostatak svesti može biti veoma opasan, jer je on veoma štetan. Iako je recikliranje ove vrste otpada zakonska obaveza fizičkih i pravnih lica, nivo recikliranih materijala je daleko ispod evropskih standarda, koji nalažu četiri kilograma recikliranog otpada po stanovniku. Kod nas ta količina iznosi svega 400 grama – kaže Gordana Vlajić, marketing menadžer firme „Božić i sinovi”, koja se reciklažom bavi u okviru „Bis reciklažnog centra”.

Kompanija „Bis reciklažni centar” prikuplja EE otpad na četiri različita punkta u Beogradu.

– Reciklažne kontejnere smo sami napravili. Odlučili smo se da ih ostavljamo uglavnom u tržnim centrima, zbog velikog protoka ljudi – dodaje Vlajićeva. Iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine navode da su svesni nedovoljnog broja kontejnera za elektronski otpad.

– Grad Beograd, iako nije direktno nadležan, svestan je problema sa ovom vrstom otpada, te svojim lokalnim planom upravljanja otpadom predviđa izgradnju minimum 14 reciklažnih dvorišta, barem po jedno na teritoriji svake opstine, a Sekretarijat upravo završava izradu analize izbora lokacija za njihovu izgradnju. Na dve lokacije su već započete i pocedure izrade planske dokumentacije – kaže Filip Abramović, načelnik odeljenja za planiranje i organizaciju upravljanja otpadom.

Gde odložiti elektronski i električni otpad

– Opština Novi Beograd (u dvorištu zgrade, Bulevar Mihajla Pupina 167)

– TC „Ušće” (Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 4)

– TC „MERKUR” (Bežanijska kosa, Partiznske avijacije 2)

– TC „MERKUR” (Karaburma, Mirijevski bulevar 18b)

Autor: M. Jovićević 09.01.2013.