Zoran Stanojević, urednik emisije OKO magazin RTS-a
i Nikola Egić, generalni direktor “Bozić i sinovi” na uručenju nagrada

 

 

 

Na tradicionalnoj dodeli Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje, koju svake dve godine dodeljuje Privredna komora Srbije, kompanija “Božić i sinovi” juče je nagrađena kao trećeplasirana u kategoriji malih i srednjih preduzeća, što je čini jedinim trostrukim dobitnikom ove nagrade. Ova nacionalna nagrada predstavlja najsveobuhvatnije priznanje u oblasti društveno odgovornog poslovanja koje jedno privredno društvo može dobiti u Srbiji i vremenom je postala tradicionalna.

Cilj projekata koji su kompaniji „Božić i Sinovi“ doneli ovaj rezultat, a koje su realizovane u protekle dve godine, bila je edukacija dece i odraslih o pravilnom zbrinjavanju elektronskog i električnog otpada u akcijama: „Velika dela mog malog sela”,  „Ekološke veštine naše opštine”,  „Recikliram, dakle, postojim”,  „Dani ekološke pismenosti”,  „Staro donesi, novo ponesi” i  „Do plaže preko reciklaže”.

Prilikom dodele istaknuto je da se kompanija “Božić i sinovi” tokom 26 godina rada bavi uslugama preuzimanja, transporta i reciklaže elektronskog i električnog otpada i svih vrsta sijalica, kao i izradom softvera i konsultantskim uslugama u oblasti upravljanja otpadom. Pored pomenutog, BiS je jedini autorizovani Microsoft refabrikant u ovom delu Evrope. Osnovna ideja ekoloških akcija kompanije jeste podučavanje lokalnih društvenih zajednica u Srbiji, pre svega o tome šta je elektronski i električni otpad, šta znači pravilno zbrinjavanje, kao i zašto je opasan i zbog čega se odlaže u namenske kontejnere.

Generalni direktor kompanije “Božić i sinovi”, Nikola Egić, poručio je u Privrednoj komori da poslovanje  “BiS”-a podrazumeva da se paralelno sa zaštitom životne sredine daje i doprinos unapređenju životne sredine naše zajednice. On je istakao da kompanija “Božić i sinovi” ima čvrst stav i dobru volju da pomogne društvenoj zajednici i da veruje u moto “dobro se dobrim vraća”.

Pored kompanije “Božić i sinovi” u konkurenciji za nagradu u kategoriji MSP bilo je 21 preduzeće. Dobitnici prve nagrade su S.C.S. Plus iz Knjaževca i druge nagrade Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje.

Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje je prvi put dodeljena 2007. godine, a iz godine u godinu povećavao se broj firmi koje su konkurisale za ovu nagradu, kao i broj onih koji uviđaju značaj ovog koncepta poslovanja. Ono što nagradu izdvaja od ostalih koje su iz oblasti DOP-a je njena jedinstvena metodologija, koja na ravnomeran način tretira različite aspekte poslovanja. Upitnikom, koji je razvijen saglasno aktuelnoj praksi, obuhvaćeno je pet osnovnih stubova DOP-a: zaposleni, životna sredina, tržište, imovina i zajednica. Ove godine žiri su činili Miloš Bugarin, iz Privredne komore Srbije, Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, prof.dr. Ana Trbović, dekan FEFA, Ana Firtel, izvršni direktor Saveta stranih investitora, Vilijam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji, Marko Savić, programski direktor Centra za monitoring i evaluaciju i Zoran Stanojević, urednik TV emisije OKO magazin RTS-a.