Na konferenciji za štampu održanoj u TANJUG-ovom Međunarodnom press centru kompanija Microsoft najavila je početak Microsoft Authorized Refurbisher (MAR) programa u Srbiji i partnerstvo sa kompanijom „Božić i sinovi“, čiji centar za reciklažu IT opreme „BIS IT“ je postao prvi i jedini reciklažni centar elektronske opreme u Srbiji sa statusom Community Microsoft Authorised Refurbisher (Community MAR).

„Microsoft Authorized Refurbisher je program koji omogućava kompanijama da instaliraju legalan Microsoft Windows na refabrikovane računare namenjene akademskim ustanovama i nevladinim i neprofitnim organizacijama. Ovime se omogućava da računari koje naše kompanije i strane kompanije prisutne u Srbiji menjaju u redovnim intervalima ne postanu opasni tehnološki otpad, već upotrebljive alatke za pripadnike akademskih i drugih zajednica koje zbog raznih ograničenja ne mogu da dođu do novih računara i uživaju u prednostima informacionih tehnologija i ostvare svoje pune potencijale“, objasnio je Milomir Ognjanović, marketing menadžer u domaćoj kancelariji Microsofta.

Velike domaće kompanije, kao i strane kompanije koje su prisutne u Srbiji, imaju precizno definisane cikluse izmene informatičke opreme, obično na svake tri godine. U želji da spreči da ti računari, koji mogu biti sasvim upotrebljivi za pojedine namene, postanu opasni tehnološki otpad, Microsoft je kao društveno odgovorna kompanija pokrenuo MAR program, kojim se ta opasnost prevazilazi, ali i akademskim ustanovama i nevladinim organizacijama obezbeđuju računari koji im mogu pomoći u daljem radu i obrazovanju. U slučaju da se računari dobijeni od kompanija ne mogu dovesti u ispravno stanje i da im se ne može garantovati pouzdan rad, reciklažni centar kompanije „Božić i sinovi“ će se postarati da se oni odlože na ekološki prihvatljiv način.

Trenutno ovaj program omogućuje ovlašćenim MAR partnerima da na reparirane računare instaliraju Windows 2000 Professional i Windows XP Professional, zavisno od konfiguracije tj. snage računara na koji se instalira. Kako su računari koji ulaze u MAR program skromnijih hardverskih mogućnosti, na njih nije moguće instalirati novije verzije Windows operativnih sistema, pa su u program uključene isključivo navedene dve verzije.

„Dobra strana ovog programa leži u činjenici da se automatski produžava vek korišćenja računara i da se sa jedne strane obezbeđuje pouzdana oprema onima kojima je najpotrebnija, a isto tako i smanjuje količina IT otpada. Zato verujem da ovaj program u velikoj meri može pomoći i očuvanju životne sredine pa smo, pre svega, veoma ponosni što smo ostvarili saradnju sa kompanijom koja se bavi reciklažom IT opreme u Srbiji“, izjavio je tokom nedavne posete BIS IT reciklažnom centru Armand Koten, menadžer razvoja za MAR program Microsofta za region centralne i istočne Evrope.

„Kada imate nekog kao što je Microsoft uz sebe, možete mnogo više uraditi u podizanju svesti o neophodnosti reciklaže IT opreme u Srbiji. Sa druge strane, uspećemo da implementiramo i refabrikovanje kao najkorisniji i najpoželjniji segment reciklaže. Na ovaj način pomažemo mnogima. Postoje mogućnosti i za druge kompanije i institucije da nam se pridruže jer zajedno možemo mnogo više“, rekao je na konferenciji za medije Božidar Potkonjak, menadžer BIS IT reciklažnog centra.

„Ostvarivanjem saradnje sa kompanijom „Božić i sinovi“, kao jedinim centrom za reciklažu IT opreme u Srbiji, Microsoft je još jednom pokazao rešenost da pomogne u razvoju lokalnog IT tržišta i stvaranju mreže kvalitetnih partnera, koji pored toga što mogu da pomognu rast lokalne privrede, mogu i da budu društveno odgovorne kompanije koje pomažu nevladine organizacije i akademske ustanove širom Srbije“, naglasio je Milomir Ognjanović.