Moderan život i neminovnosti reciklaže i zaštite životne sredine nam nameću niz pitanja i problema koji moraju biti rešeni u što skorijem roku. Samim tim je potrebna edukacija i angažovanje što šireg kruga javnosti.

Kako bi na kreativan način privukli pažnju na probleme reciklaže, studenti i profesori umetničkih fakulteta iz Beograda i Firence, uz saradnju sa reciklažnim centrom e-opreme BIS IT Recycling iz Pančeva, održaće brojne radionice i manifestacije posvećene ponovnoj upotrebi odbačenih materijala i zaštite životne sredine.

Realizacija Projekta Outside 08 u Beogradu – projekta studentske i stručne razmene u sferi vizuelnih umetnosti između Beograda i Firence – predviđena je za period 4-20. maj. Program će uključiti niz radionica, predavanja i javnih događaja posvećenih posmatranju urbanog prostora, materijalne kulture i životne sredine. Program se dešava na više lokacija. Ove godine, pored Beograda, po prvi put planirane su i aktivnosti u Pančevu i Kikindi. Polaznici programa, kao svake godine, biće studenti firentinske Akademije i njihove kolege iz Beograda i Novog Sada.

Dešavanja posvećena životnoj sredini i reciklaži biće organizovana u Pančevu, u saradnji sa Savremenom galerijom i Kulturnim centrom Pančeva, uz podršku BIS IT Recycling Center, vodećom kompanijom za reciklažu elektronske opreme u Srbiji.

“Učesnici Outside Project-a već po drugi put saradjuju sa BIS IT Recycling centrom e-opreme iz Pančeva, bez čije pomoći i senzibiliteta, radionice iz oblasti reciklaže i završna modna revija ne bi bile realizovale”, navodi Dejan Atanacković, koordinator projekta Outside.

Dejan Atanacković, navodi i da je reciklaža proces koji se ne može posmatrati samo kao tehnološki već, pre svega, kao jedan kulturni proces, kao proces u kojem je važno komunicirati njegov značaj, njegovo učešće u ekonomiji kao i u kulturi društva.

Posebnu radionicu pod nazivom Morphosis / Recycle & Wear realizovaće firentinska profesorka Angela Nocentini, u saradnji s kolegama s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Radionica će imati za cilj izradu odevnih predmeta od kablova, matičnih ploča, čipova i druge rashodovane e-opreme.