Na nedavno zavšenom balkanskom Samitu ekologije koji se po prvi put održao u Beogradu pod nazivom ECO EXPRO 2012 – BALKAN ECOLOGY SUMMIT, nagrada za najbolji regionalni projekat za 2012-u godinu, pripala je “BiS Reciklažnom centru” koji već šest godina posluje u okviru Kompanije “Božić i sinovi”.

Prvi balkanski Samit ekologije održan je 1. i 2.marta u BELEXPOCENTRU u Beogradu a bilo je prisutno vise desetina izlagača iz celog evropskog regiona. Bila je ovo prilika da se predstavi berza regionalnih projekata uz prezentaciju prisutnih kompanija, da se demonstriraju mogućnosti zajedničke realizacije regionalnih projekata kroz investicione forume i da se pokažu izvodljivi regionalni projekti za Srbiju. Primer su dale respektabilne firme poput: Tetrapaka – prve fabrike reciklaže tetrapaka u jugoistočnoj Evropi, B – Recycling – prvi regionalni centar za skladištenje baterija (osim automobilskih) i BiS Reciklažni centar koji je investirao pola miliona eura u nabavku BALCAN LAMP Total Recycling System, odnosno u postrojenje za totalnu reciklažu fluorescentnih lampi i svih vrsti sijalica. Kapacitet mašine je 5.000 do 6.000 sijalica na sat, što je blizu 30 miliona sijalica godišnje za rad u dve smene. Ako se zna da se u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori godišnje odbaci oko 19 miliona sijalica, jasno je da su opravdana očekivanja da Pančevo, odnosno Srbija postanu balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Nakon izlaganja i prezentacije Nikole Egića, generalnog direktora Kompanije “BOŽIČ I SINOVI”, Oliver Dulić, minstar za ekologiju je uručio nagradu Božidaru Potkanjaku, menadžeru BiS Reciklažnog centra za NAJBOLJI REGIONALNI PROJEKAT ZA 2012. godinu.

Inače, tokom dvodnevnog Sajma, najveću pažnu prisutnih izazvala je – ne samo prezentacija rada novog postrojenja za reciklažu sijalica, već i blještava pojava naše mlade sugrađanke Sandre Vidović koja je goste i predstavnike medija privukla atraktivnim kostimom ukrašenim led-trakom.