Prva nagrada dodeljena je proizvođaču dečje obuće Obuća Pavle iz Bele Palanke i proizvođaču posuđa Metalac iz Gornjeg Milanovca. Kako je rečeno na dodeli nagrada, nagrađeni u kategoriji velikih preduzeća, Metalac, nagradu je dobio za uspostavljanje sistema otpadnih voda, a ulagao je i u unapređenje sportskih aktivnosti u Gornjem Milanovcu i u podsticanje nataliteta.

Prvoplasirani u kategoriji malih i srednjih preduzeća, Obuća Pavle, nagrađen je za akciju “brže do posla” tokom koje je uz pomoć Evropske unije u 2008. godini sproveo obuku 70 nezaposlenih osoba iz Bele Palanke, od kojih sada 53 rade u tom preduzeću.

Kako je navedeno, cipele koje su proizvedene tokom obuke donirane su socijalno ugroženim porodicama.

Nagradjeni će moći da na proizvodima i promotivnim materijalima nose oznaku da su društveno odgovorne kompanije.

Pored toga, Privredna komora Srbije će nagraditi Metalac medijskom promocijom, a Obuću Pavle nastupom na jednoj sajamskoj manifestaciji koju ta firma iz Bele Palanke odabere.

Na konkurs se prijavilo ukupno 85 preduzeća, nagrade se dodeljuju od prošle godine u dvema kategorijama – velikih i malih i srednjih preduzeća, a planirano je da se od naredne godine dodeljuju svake dve godine.

Drugoplasirana kompanija u kategoriji velikih preduzeća je Radio-televizija B92 – nagradu je dobila za borbu protiv raka dojke i prikupljanje sredstava za nabavku pokretnog mamografa za rano otkrivanje te bolesti, dok je trećeplasirani konditor Soko Nada Štark.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća drugo mesto zauzela je informatička firma Božić i sinovi za promociju reciklaže elektronskog otpada, a treće mesto zauzela je Specijalna bolnica Ivanjica za akciju “do 15. godine nijedan neplivač”.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kazao je prilikom dodele nagrada da je društvena odgovornost kompanija u Srbiji u prošlosti bila razvijenija nego danas, o čemu, kako je kazao, svedoče brojne zadužbine u centru Beograda i drugim delovima zemlje.