Četvrta Međunarodna likovna i pesnička kolonija Krčedin, održana od 28. do 31. jula, definitivno je potvrdila umetničku intuiciju pokretača ove manifestacije, porodice Jakšić, čija je kuća ovoga puta ugostila više od 400 učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Među učesnicima su bili naši eminentni književnici: Pero Zubac, Radomir Andrić, Gojko Đogo, Miodrag Jakšić, Milica Lilić Jeftimijević, Gordana Vlajić, Predrag Jakšić, glumci: Rada Đuričin, Ivan Vučković, Vjera Mujović, Dejan Cicmilović, prvakinja beogradske opere Aleksandra Angelov… Poseban muzički štimung dali su tamburaški orkestri  „Banatski kicoši“ iz Pančeva i Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove, muzički duo „Tatjana i Artur“ iz Rusije, kantautori Asim Sarvan, Dragan Mlađenović Šekspir i Bane Ekser. Slikalo je i vajalo 32 slikara, predvođena Marijanom Georgijevom i Krasimirom Georgijevim iz Bugarske, Milanom Đurićem iz Mađarske, Danom Petkov iz Rumunije, Francom Furkom iz Slovenije i domaćim umetnicima: Vladimirom Kepićem, Anom Babić, Tatjanom Pljakić i drugima. Program je vodio Minja Subota, a selektor slikarskog saziva i urednik programa je književnik Miodrag Mića Jakšić.

Dom porodice Jakšić i Udruženje građana “Moj Srem” su ovogodišnjoj Umetničkoj koloniji u Krčedinu dali još jednu, angažovanu i vrlo aktuelnu dimenziju, a to je – ekologija. Kako je računarski otpad svuda u svetu proglašen opasnim otpadom sa najbržim rastom, ovogodišnja “ulaznica” za sve programske sadržaje, kako za učesnike tako i za goste, bio je komad  elektronskog, električnog ili računarskog otpada. Inicirajući autentičnu akciju “Otpad donesi, kulturi podršku ponesi!” organizatori su, zajedno sa učesnicima i gostima, potvrdili svoju ekološku  osvešćenost i društveno-odgovorno ponašanje.  Pravilnim zbrinjavanjem električnog, elektronskog i računarskog otpada ne samo da su poslali afirmativnu ekološku poruku, već su svojom ažurnošću doprineli pospešivanju domaće reciklaže. “Ulaznice” su bile baterije, mobilni telefoni, punjači, računari, kamere… a najveću “ulaznicu” donela je književnica Mira Ulzelac, rekavši na dolasku: – A od Mire – televizor!

Ne iznenađuje da je ova kulturna manifestacija proglašena Kulturnim događajem Srema za 2010-u godinu i realno je očekivati, nakon ove akcije i zaslužena ekološka priznanja. Uspešnosti akcije svakako je doprineo i “BiS Reciklažni centar” koji je obezbedio namenske kontejnere, zbrinuo otpad i transportovao ga na dalji tretman i reciklažu.