Studenti četvrte godine Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu posetili su, u četvrtak 06. decembra, Reciklažni centar kompanije „Božić i Sinovi“ u Omoljici. Studenti su imali priliku da vide i čuju ono o čemu su samo učili iz teorije, jer im je ovo bio prvi obilazak kompanije koja se bavi upravljanjem električnog i elektronskog otpada.

U uvodnom delu posete, Nenad Marković, inženjer zaštite životne sredine, održao je prezentaciju o delatnostima kompanije „Božic i sinovi“, nakon čega su studenti, sa upravnikom reciklažnog centra Božidarom Potkonjakom, obišli postrojenje za tretman fluorescentnih cevi i svih vrsta sijalica (Balcan Total Lamp Recycling Systems). Radi se o zatvorenom postrojenju kontejnerskog tipa, potpuno bezbednom po životnu sredinu, u kome se mašina puni sijalicama svih vrsta, a na izlazu se dobija čisto kvarcno staklo bez ikakvih primesa (inertizovane su sve gasovite materije – gasovi, praškaste materije i živa). Kapacitet ovog postrojenja je 6000 lampi na sat što na godišnjem nivou iznosi 45 miliona lampi i premašuje potrebe bivše SFRJ. Poređenja radi, potrošnja novih sijalica je komad po stanovniku. Očigledno je da potencijal ove mašine odgovara nivou regiona.

Studenti su pokazali zadovoljstvo za izvršenu posetu i interaktivnu prezentaciju: „Ova dva školska časa koja smo proveli ovde, vredela su više nego deset predavanja na fakultetu. Budućnost je u reciklaži i država mora da razmišlja, ali i deluje u tom pravcu, kako bi doprinela razvoju tog sistema i širenju ekološke svesti kod ljudi“, izjavio je profesor TMF-a, Vladimir Pavićević, koji je predvodio grupu studenata.

Student Vladimir Kaličanin (24), rekao je da je ovo njegova prva poseta reciklažnom centru i da se do sada nije susretao sa ljudima koji rade na takvim poslovima: „Došao sam kako bih proširio svoja znanja i razvio svest o značaju reciklaže elektronskog i električnog otpada“, a njegova koleginica Marija Kicošević (22) dopunjuje: „Mislim da je ovo moderna kompanija; zaposleni su bili gostoprimljivi, naučili smo dosta novih stvari vezano za odnos države i reciklažne industrije. Ovo je prva firma u kojoj su nas ovako lepo dočekali. Zadovoljna sam i lepo je što smo imali priliku da vidimo i čujemo šta se zaista dešava u praksi“.

Kompanija „Božić i Sinovi“ shvata potrebu studenata za više praktične nastave, a ovo je samo prvi korak u razvijanju saradnje sa Univerzitetima i mladima, rekao je direktor kompanije Nikola Egić: „Kompanija „Božić i Sinovi“ otvorena je za svaki vid saradnje sa mladim, vrednim i talentovanim ljudima, tako da ovim putem želimo da se zahvalimo studentima što su zainteresovani za nas i da ih pozovemo da i dalje sarađuju sa nama“.

 

Vesna Zubić