Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da se priprema alternativa Fondu za zaštitu životne sredine koji od 2013. godine više neće postojati, što je neophodno da bi se isplatile sve ranije preuzete obaveze za projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

 

– Želimo da nađemo alternativu za taj fond, da bismo bili u mogućnosti da isplatimo sve obaveze prema reciklerima i drugim korisnicima tih sredstava, koje su preuzete u okviru ranijeg rada tog fonda – rekla je ministarka na odboru Skupštine Srbije za zaštitu zivotne sredine.

Ona je najavila da će u prvom kvartalu sledeće godine, u saradnji sa Vladom i Skupštinom Srbije, biti pronađeno rešenje za finansiranje tih projekata, jer se preuzete obaveze moraju isplatiti.

Mihajlović je poručila da će se, međutim, ubuduće itekako voditi računa o načinu trošenja novca namenjenog za te svrhe, da se ne desi kao ranije da su na primer za dva meseca sklopljena 53 ugovora sa nevladinim organizacijama za različite informativne kampanje iz oblasti ekologije.

Ona je poručila da će se i ubuduće raditi te kampanje, koje su potrebne radi informisanja javnosti o značaju ekoloških projekata i dodala da se neće bežati ni od saradnje sa nevladinim organizacijama, ali da će se taj novac trošiti racionalnije nego ranije.

Odgovarajući na pitanja stranke “Zeleni Srbija”, Mihajlović je ponovila da Srbiji nisu potrebne nuklearne elektrane, jer imamo veliki neiskorišćeni potencijal obnovljivih izvora energije, izrazivši očekivanje da ni sledeća vlada neće menjati stav po tom pitanju.

Ona je izrazila uverenje da je moguće da Srbija do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora i to iz malih elektrana, biomase, energije vetra, sunca i drugih izvora.

Ministarka je rekla da ne očekuje da će bilo koji od zainteresovanih investitora u energiju vetra otići iz Srbije, zbog izmena podsticajnihg tarifa za obnovoljive izvore energije, istakavši da je bilo velikih pritisaka i lobiranja da ne dođe do tih izmena, koje su urađene na osnovu “ozbiljnih” analiza i razgovora sa investitorima.

Odgovarajući na pitanja članova odbora o stanju u zatvorenom rudniku “Zaječa” kod Loznice, gde se odlaže opasan otpad, ministarka je rekla da se time bave inspekcijske službe koje će utvrditi pravo stanje na terenu i da je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika ministarstava zaštite životne sredine i zdravlja koja će ustanoviti koliko je taj otpad štetno uticao na zdravlje ljudi.

Predstavnici resornog ministarstva su najavili da bi u prvom kvartalu sledeće godine trebalo da bude imenovan i novi direktor Zavoda za zaštitu prirode, da bi “postavilo na noge” taj zavod, koji se suočava za brojnim problemima u radu, a koji predstavlja jednu od najvažnijih institucija iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

 

Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/672245/1