Srbija je u oblasti zaštite životne sredine usvojila sve potrebne strategije, počev od tretiranja otpada do izgradnje reciklažnih centara i deponija, ali do danas nije realizovano ni 15 odsto planova iz te strategije, rekla je Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, posle obilaska pogona preduzeća ,,Eko Risajkling’’ u Sirigu

Ona je u ponedeljak 19. Novembra posetila sa saradnicima prvog reciklera guma u Srbiji čiji kompleks za reciklažu , koji je smešten u Sirigu, nedaleko od Novog Sada zauzima oko 55.000 kvadratnih metara. Posle sastanka sa rukovodstom firme, ministar, predstavnici ministarstva i prisutni novinari obišli su pogone i upoznali se sa načinom obrade starih guma. U ovom pogonu ne koriste se nikakva hemijska sredstva, niti se oslobađaju štetni gasovi, već se obrada guma vrši mlevenjem pri čemu se izdvajaju guma, žica iz starih guma i platno koje se u njima nalazilo.

Obraćajući se novinarima, Zorana Mihajlović naglasila je značaj postojanja ovakvih fabrika, kao što je ova za reciklažu otpadnih i teretnih guma u Sirigu, jer je interes države da se auto gume recikliraju i da se što manje koriste u energetske svrhe, što je sada najčešći slučaj.

Iz tog razloga Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine će promeniti politiku za reciklažnu industriju i uredbu koja se tiče naknada za reciklere, izjavila je gospođa Mihajlović. Prema njenim rečima nastavlja se sa isplatom naknada za reciklere, a koliko će one biti ubuduće, biće dogovoreno sa predstavnicima reciklažane industrije.

Kompletan tekst možete pročitati ovde..