Predstavnici reciklažne industrije Srbije ocenili su da je sistem reciklaže otpada u zemlji ugrožen nakon ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine.

Oni su na Sajmu ekologije Ekofer koji se održava na Beogradskom sajmu kazali novinarima da je opstanak firmi koje se bave reciklažom doveden u pitanje, jer ne dobijaju predvidjena sredstva iz tog fonda.

Predsednik Udruženja operatera industrijskog i opasnog otpada “Hrabri čistač” Miodrag Mitrović kazao je da sistem reciklaže i prikupljanja otpada ne može da funkcioniše bez sredstava iz fonda.

“Imamo usmena obećanja i razumevanje nadležnog ministarstva, ali nijedna uplata još nije stigla nakon ukidanja fonda u septrembru”, kazao je on novinarima.

Mitrović je dodao da sistem reciklaže i prikupljanja optpada nigde u Evropi nigde ne funkcioniše bez podrške države i istakao da u Srbiji mora da se shvati da reciklažna industrija nije komunalna delatnost, već preradjivačka industrija kojoj je potrebna pomoć.

Direktor Centra za reciklažu elektronskog i električnog otpada BIS Nikola Egić podsetio je da je u Srbiji 2009. godine definisan način obezbedjivanja sredstava za upravljanje opasnim otpadom, jer je njegova vrednost mnogo manja od troškova njegovog zbrinjavanja.

Egić je kazao da je država pomagala reciklažnu industriju iz sredstava fonda koja su dolazila od naplate ekoloških taksi i koja su se isplaćivala kvartalno.

On je ocenio da Srbija dolazi u situaciju da ceo sistem stane, jer je novac iz fonda koji su dobijali recikleri omogućavao pokrivanje troškova tretmana otpada, naročito ako je morao da se izvozi u inostranstvo, ali je služio i za investiranje u nove pogone.

Prema njegovim rečima, zbog nedostatka sredstava dovedeno je u pitanje ostvarivanje preuzetih obaveza o količini recikliranog otpada po glavi stanovnika koji je Srbija preuzela do 2015, odnosno 2019. godine.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije danas da će novac od ekoloških taksi i dalje biti dostupan reciklerima, ali i drugima koji se bave zašitom životne sredine, naglasivši da će ta sredstva kontrolisati Ministrastvo finansija.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo želi da ustanovi takav sistem koji će da omogući transparentan uvid u to koliki se novac i na koji nacin troši od ekoloških taksi.

“Recikleri mogu da očekuju da će dobiti novac od ekološke takse, ali će se voditi računa i gde oni troše pare koje dobiju”, rekla je Mihajlovićeva i istakla da je kontrola potrebna jer je utvrdjeno da neki reciklažni centri do sada nisu radili po zakonu.

Izvor: Beta