Zbog činjenice da Srbija godišnje uveze oko osam miliona sijalica, od čega oko 90 odsto završi u prirodi, Reciklažni centar “Božić i sinovi” iz Omoljice pokrenuo je akciju prikupljanja sijalica “Pruži ruku prirodi”, kako bi se povećao taj procenat i smanjilo zagađenje koje nastaje zbog nepravilnog odlaganja ove vrste električnog otpada.

Akcijom su obuhvaćene sve osnovne škole u Pančevu, okolnim selima, ali i u opštini Kovin. Tako je po prvi put u školama organizovano i sakupljanje sijalica, pored prikupljanja električnog i elektronskog otpada. Akcija ima ekološki i edukativni značaj, a škole očekuje novčana nadoknada.

Kompanija “Božić i sinovi” je jedini centar u Srbiji osposobljen za reciklažu svih vrsta sijalica. Ima mobilno i statično postrojenje u čiju nabavku je uloženo pola miliona evra. Iako može da preradi godišnje 15 miliona sijalica što zadovoljava i potrebe regiona, kapaciteti ni iz bliza nisu iskorišćeni.

Pored neiskorišćenosti kapaciteta, dodatni problem je  to što se otrovne materije koje se izdvajaju reciklažom sijalica izvoze, pa je to dodatni trošak za kompaniju, i čini ovaj posao neisplativim. Koristi bi bilo jedino ukoliko država ponovo obezbedi podsticajna sedstva od naplate ekološke takes, a do tada recikleri se trude da nađu način da opstanu i nadaju se da će važnost njihovog posla biti prepoznata.