U starčevačkom Domu kulture održana je u subotu uveče završna svečanost povodom okončanja akcije “Ekološke veštine moje opštine”, tokom koje je sakupljeno 11.660 kilograma elektronskog, električnog i računarskog otpada, a na inicijativu NVO Eko Green Team-a i BiS Reciklažnog centra.

Starčevo je i organizacijom ove priredbe potvrdilo da se zaista sve može, kad se ljudi slože. Pred punom salom, domaćini su se predstavili spletom narodnih igara u izvođenju KUD Neolit i maštovitom koreografijom Plesnog studija “Balerina”.

Predstavnici BiS Reciklažnog centra su ovom prilikom dodelili nagrade: CAPRIOLO “Picnic” bicikl dobilo je KUD Neolit jer su sakupili i doneli najviše elektronskog i električnog otpada, a izvučeni su i dobitnici tri mobilna telefona.

 

Takođe, na osnovu ukupno sakupljenog EE otpada, folklorno drušvo će, prema dogovoru, dobiti neophodna sredstva za unapređenje svog rada.

Ovo je najbolji primer saradnje u cilju očuvanja životne sredine. Starčevci su potvrdili da brinu o svom okruženju. Obzirom da se najveće količine EE otpada nalaze kod fizičkih lica, akcija će se ponoviti na proleće jer kako kažu Starčevci, za sedam dana – koliko je trajala akcija – obišli su dosta domaćinstava, ali će glavne i najduže ulice sačekati naredno čišćenje.

Pored KUD “Neolita” svakako treba istaći i zasluge ostalih učesniak u akciji: MZ Starčevo, OŠ “Vuk Karadžić”, JKP “Starčevac”, Plesna škola “Balerina”, kao i ostala starčevačka udruženja i sportski klubovi.

Inače, akcija je realizovana u sklopu akcije Vlade Srbije – “Očistimo Srbiju”.