U četvrtak, 31. maja, tačno u 14:00 sati, u Omoljici je pokrenuto prvo srpsko postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica. Prvo u Srbiji i prvo takve vrste u regionu. Investicijom vrednom više od pola miliona eura, rukovodstvo pančevačke Kompanije “Božić i sinovi”, u čijem sastavu posluje “BiS Reciklažni centar”, pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Kako se u Srbiji sijalični otpad gotovo uopšte ne reciklira, “BiS Reciklažni centar”, prvoosnovani srpski  recikler elektronskog i električnog otpada, ovom investicijom još jednom potvrđuje poziciju lidera na našem tržištu. Početak rada novog postrojenja za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica će u četvrtak, 7. juna, ozvaničiti ministar Oliver Dulić, iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, uz prisustvo NJ.E. Ambasadora Velike Britanije u Beogradu, gospodina Majkla Devenporta.

Postrojenje koje nosi oznaku “BALCAN TOTAL LAMP RECYCLING SYSTEM” služi za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsti sijalica, a uveženo je iz Engleske, od “Balcan Engineering Ltd”, Kompanije koja je dobitnica Kraljičine nagrade u kategoriji ekloških inovacija. Prema rečima Nikole Egića, generalnog direktora Kompanije “Božić i sinovi”, zahvaljujući svojim kapacitetima, postrojenje će za samo jedan sat rada moći da reciklira 6.000 komada “izvora veštačkog svetla” u koje se ubrajaju: fluorescentne lampe, sijalice, štedljive sijalice, projekcione lampe, infracrvene lampe, volfram halogene lampe, minijaturne automobilske lampe, UV lampe, lampe koje se koriste za osvetljenje pozornica i za fotografisanje, blicevi itd.

Pod pojmom totalna reciklaža podrazumeva se da će, nakon tretmana sijaličnog otpada u ovom postrojenju, sav reciklirani otpad moći ponovo da se upotrebi kao sirovina, odnosno u proizvodnji novih materijala. Primera radi, pošto novo postrojenje omogućava naknadnu upotrebljivost svih sijaličnih sastojaka, to znači da se od jedne fluorescentne cevi (prosečne težine 200 grama), reciklažom može dobiti 88 do 93 odsto stakla, 12 grama obojenih metala, gvožđa i plastike, 5 grama fosfornog praha, veoma mali procenat žive (koja se, tako izdvojena, inertizuje u destilatoru sa aktivnim ugljem), dakle, perfektno čiste sirovine spremne za dalji plasman i ponovnu upotrebu.

Ovo postrojenje je u stanju da na godišnjem nivou istretira više od 15 miliona sijalica, a ukoliko bi se radilo u dve smene, više od 30 miliona. Ako se zna da se na tržište Srbije  godišnje plasira osam miliona sijalica različitih vrsta, a da sijalični otpad Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne iznosi 11,5 miliona komada sijalica, onda je očigledno da “BALCAN Lamp Total Recycling System” od Srbije može napraviti regionalni centar u ovoj oblasti reciklaže.

A upravo je to cilj “BiS Reciklažnog centra.”

Inače, nakon višednevne montaže novog postrojenja, koje su za “BiS Reciklažni centar” završili inženjeri iz Velike Britanije, danas, tačno u 14 sati, prvo srpsko postrojenje je počelo sa radom. Ovaj istorijski trenutak za srpsku reciklažnu industriju, ispratili su svi zaposleni u Kompaniji “Božić i sinovi”, a Jovica Božić, osnivač i vlasnik ove Kompanije, demonstrirao je prisutnima način i efikasnost rada “BALCAN Total Lamp Recycling System” postrojenja.