Juče, tačno u podne, u Omoljici je i zvanično startovalo postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica, prvo takve vrste u regionu.

Početak rada novog postrojenja za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica ozvaničili su visoki gosti, među kojima su bili NJ.E. Ambasador Velike Britanije u Beogradu, gospodin Majkl DevenportŽeljka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne Sredine, Siniša Mitrović, savetnik Predsednika Privredne komore Srbije, Vukman Krivokuća – Pomoćnik Ministra za dijasporu, Aleksandra Kojić – sekretar Ministarstva vera i dijaspore, Petar Andrejić – odbornik i poslanik, Uroš Andrejić – lokalna uprava sela Omoljica, Dragan Grujičić – direktor JKP Omoljica, kao i predstavnici ostalih državnih resornih institucija i lokalne uprave Grada Pančeva i sela Omoljica.

Kako se u Srbiji sijalični otpad do sada gotovo uopšte nije pravilno i kontinuirano tretirao, “BiS Reciklažni centar”, prvoosnovani srpski  recikler elektronskog i električnog otpada, ovom investicijom još jednom potvrđuje poziciju lidera na našem tržištu I, prema rečima rukovodstva, pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Postrojenje koje nosi oznaku “BALCAN TOTAL LAMP RECYCLIMG SYSTEM” služi za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsti sijalica, a uveženo je iz Engleske, od “Balcan Engineering Ltd”, Kompanije koja je dobitnica Kraljičine nagrade u kategoriji ekloških inovacija. Za samo jedan sat rada, ovo postrojenje može da reciklira 6.000 komada “izvora veštačkog svetla” u koje se ubrajaju: fluorescentne lampe, sijalice, štedljive sijalice, projekcione lampe, infracrvene lampe, volfram halogene lampe, minijaturne automobilske lampe, UV lampe, lampe koje se koriste sa osvetljenje pozornica i za fotografisanje, blicevi itd.

Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine, ovim povodom je izjavila da je ovaj događaj najbolji primer dobrog rada i saradnje državnih institucija i privatnog sektora, odnosno dobro osmišljene zakonske politike i primene zakona u praksi.

Kao što je poznato, od pre dve godine je i u Srbiji zaživela naplata eko taksi i tako prikupljena sredstva slivaju se u ovaj Fond. Nakon što se, četiri puta godišnje, inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine uveri da srpski recikleri elektronskog i električnog otpada rade u skladu sa zakonom i normativnim aktima, ova sredstva se uplaćuju operaterima kako bi unapredili reciklažnu granu Srbije. «BiS Reciklažni centar» je ovako dobijena sredstva uložio u nabavku ovog postrojenja i na taj način dao najbolji primer svog visoko kvalitetnog poslovanja i to ne samo kompetentnim institucijama, već i celokupnom srpskom javnom mnjenju.

Zahvaljujući nabavci ovog postrojenja, Srbija od juče okreće novu eko-stranicu, jer i kod nas počinje da se primenjuje totalna reciklaža fluorescentnih cevi i sijalica. To podrazumeva da će, nakon tretmana sijaličnog otpada u ovom postrojenju, sav reciklirani otpad moći ponovo da se upotrebi kao sirovina, odnosno u proizvodnji novih materijala. Primera radi, pošto novo postrojenje omogućava naknadnu upotrebljivost svih sijaličnih sastojaka, to znači da se od jedne fluorescentne cevi (prosečne težine 200 grama), reciklažom može dobiti 88 do 93 odsto stakla, 12 grama obojenih metala, gvožđa i plastike, 5 grama fosfornog praha, veoma mali procenat žive (koja se, tako izdvojena, inertizuje u destilatoru sa aktivnim ugljem), dakle, perfektno čiste sirovine spremne za dalji plasman i ponovnu upotrebu.

Ovo postrojenje je u stanju da na godišnjem nivou istretira više od 15 miliona, a ukoliko bi se radilo u dve smene, više od 30 miliona sijalica. Ako se zna da se na tržište Srbije  godišnje plasira osam miliona sijalica različitih vrsta, a da sijalični otpad Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne iznosi 11,5 miliona komada sijalica, onda je očigledno da “BALCAN Lamp Total Recycling System” od Srbije zaista može napraviti regionalni centar u ovoj oblasti reciklaže.