Kovačica – “Znate li da atmosferi Zemlje do kraja ovog veka preti zagrevanje od 6,4°C, što će dovesti do povećanja nivoa mora za 30-80cm, što će dovesti do najtežih oluja, poplava i suša u istoriji čovečanstva. Vreme u kome je priroda mogla sama da sanira našu neodgovornost prema sopstvenoj budućnosti naše dece je već odavno prošlo. Priroda od nas traži saradnju, odgovoprnost, napor i akciju.

Učenice Gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Kovačice su na osnovu probuđene odgovornosti prema čovekovoj okolini pokrenuli u svojoj školi akciju „Potraži! Donesi! Spreči! Zaštitimo životnu sredinu“, čiji je cilj reciklaža elektronskog otpada, posebno kompjuterske opreme – monitora, štampača, mobilnih telefona. Kao partner gimnazijalaca, u ovom projektu je učestvovao i reciklažni centar e-otpada u Srbiji BIS IT reciklažni centar iz Omoljice, koji će se pobrinuti za reciklažu sakupljenog otpada i za stručne predavače koji će promovisati ekonomske i ekološke efekte reciklaže elektronskog otpada.

Ovaj projekat će biti prezentovan i u akciji koju je organizovao Beogradski centar za ljudska prava i to dan posle proslave Svetskog dana zaštite životne sredine, u subotu 6. juna 2009. godine od 15:00 do 20:00 časova u Gimnaziji „Mihajlo Pupin“ u Kovačici.

Vaše učešće u akciji se očekuje u vidu posete promociji i donesenih uređaja koji će, umesto na deponiji, završiti u procesu reciklaže, čime ćete sprečiti dalje širenje neodgovornosti prema sopstvenoj budućnosti i budućnosti naše planete, a umesto medalje dobićete sadnice cveća i ulaznice za koncert mladog benda „Blue room“ iz Kovačice.