Udruženje građana “KOMŠIJA” sa osnovnim i srednjim školama sprovodi edukativno preventivnu akciju “NE BACAJ – RECIKLIRAJ” sa ciljem sprečavanja stvaranja divljih deponija.

AKCIJU FINASIJSKI PODRŽAVAJU:”BiS RECIKLAŽNI CENTAR” i “ERSTE BANK”, A UZ PODRŠKU ŠKOLSKE UPRAVE PREDVOĐENE gospodinom PETROM VIĐIKANTOM.  SA PRIKUPLJENIH 1.500 kg EE OTPADA  (elektronskog i električnog otpada) VODI OŠ “SVETOZAR MARKOVIĆ – TOZA”. SLEDE:  GIMNAZIJA “SVETOZAR MARKOVIĆ”, OŠ “MILOŠ CRNJANSKI” …

U petak dana 23. marta od 10 do 14 h ispred OŠ ” MILOŠ CRNJANSKI” u novosadskom naselju Satelit, održaće se VELIKA edukativno preventivna akcija “NE BACAJ – RECIKLIRAJ”.

PRAVNA I FIZIČKA LICA (GRAĐANI) MOGU DONETI SAV OTPAD KOJI MOŽE DA SE RECIKLIRA (EE otpad – sve što je radilo na struju i baterije, neispravne sijalice i baterije, kao i automobilske gume, papir, plastiku alu i pet ambalažu…)

VAŽNO: SVI GRAĐANI KOJI NISU U MOGUĆNOSTI DA LIČNO DONESU OTPAD NA DOGOVORENU LOKACIJU MOGU POZVATI NAŠ BROJ O64 / 310 13 15, NAŠE VOZILO SA EKIPOM DOLAZI NA KUĆNU ADRESU I BESPLATNO PREUZIMA RECIKLABILNI OTPAD.

SVE ŠKOLE – UČESNICE AKCIJE ĆE BITI ADEKVATNO NAGRAĐENE  (PROŠLOGODIŠNJI POBEDNIK OŠ “PETEFI ŠANDOR” JE NAGRAĐENA SA ŠEST ODBOJKAŠKIH LOPTI). POZIVAMO SVE OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE NA TERITORIJI OPŠTINA NOVI SAD, SR. KARLOVCI i IRIG DA SE UKLJUČE U AKCIJU.

SLEDEĆU AKCIJU ODRŽAĆEMO U KRUŠEDOL SELU i KRUŠEDOLSKOM PRNJAVORU U IRIŠKOJ OPŠTINI.

PODRUČNOJ (ČETVOROGODIŠNJOJ) ŠKOLI U KRUŠEDOL SELU ĆE BITI URUČEN KOMPJUTER (POKLON BiS RECIKLAŽNOG CENTRA) I UVEDEN BEŽIČNI INTERNET.

RAZLOZI ZA NAŠ DOLAZAK U OVAJ PRELEPI SREMAČKI KRAJ :

– Opština IRIG je za sada jedina lokalna uprava koja je akciju “NE BACAJ  – RECIKLIRAJ” pomogla ne  samo moralno već i materijalno.

– Naselja Krušedolski Prnjavor i Krušedol Selo, nekada bogata i prelepa sela, svako sa svojom školom punom đaka, nerazumnom politikom proteklih tridesetak godina su opljačkana i uništena do neprepoznatljivosti. Trenutno  zajedničku ČETVOROGODIŠNJU  osnovnu školu pohađa 20 učenika.

Još uvek postoje ulice u koje HITNU POMOĆ dovlače TRAKTOROM. Poslednji primer, star tek mesec dana, kada je nepoznati provalnik – piroman zapalio kuću stanovniku u ulici “LAŽNIH OBEĆANJA” u Krušedol Selu. Vatrogasne ekipe sa dva vozila su stigle u rekordnom roku (BRAVO JUNACI), ALI SU NA POLA ULICE OSTALI ZAGLAVLJENI U SNEGU I BLATU. Vatra nije uspela da “proguta” celu kuću zahvaljujući komšijama i požrtvovnim vatrogascima koji su peške došli na požarište i priručnim sredstvima zajedno sa komšijama držali požar pod kontrolom dok u pomoć nije stigao VELIKI traktor koji je PROČISTIO put vatrogasnom vozilu.

Sadašnje rukovodstvo SO IRIG uz podršku VLADE APV-a i gospodina Bojana Pajtića lično, čini ogromne napore na revitalizaciji ovih sela..

Prvi rezultati su već vidljivi, a stanovnici ulice “LAŽNIH OBEĆANJA” željno isčekuju mašine koje će KONAČNO, nakon 38 godina ” obećanja”  asfaltirati  put.

Akcija “NE BACAJ – RECIKLIRAJ” koja će biti održana uskoro u Krušedol  Selu je naš doprinos revitalizaciji sela ali i čistijoj i lepšoj Fruškoj gori.