„Šta ne radi, nek’ za vas – zaradi!“, naziv je akcije koju zajednički realizuju CBT (Centar Bele Tehnike) i BiS Reciklažni centar, a koja je počela danas,  u ponedeljak, 2. jula i trajaće do utorka, 31. jula u Požarevcu i u desetak sela u okolini.

Kako bi se žitelji braničevskog okruga stimulisali da na pravilan način sakupljaju i odlažu elektronski i električni otpad, potrošači koji kupuju novu tehničku robu u maloprodajnim objektima CBT-a, dobiće mogućnost povlašćene kupovine sa značajnim popustom, u zavisnosti od toga koji rashodovani uređaj donesu za reciklažu. Biće ovo akcija koja će ne samo edukovati stanovništvo o pravilnom odlaganju elektronskog i električnog otpada, već i akcija koja će obradovati i starosedeoce ovih krajeva, ali i sve one koji rade u inostranstvu a koji svoj godišnji odmor planiraju u rodnom selu jer im se pruža prilika da – pospreme kuće i dvorišta, da uštede, a i zarade!

Biće ovo prilika da se raspreme podrumi, tavani, dvorišta, šupe… i da se stari električni i elektronski uređaji  donesu u namenske kontejnere u Požarevcu.  Kontejnere će obezbediti „BiS Reciklažni centar“, operater iz Pančeva koji će nakon akcije sve prikupljene uređaje preuzeti i reciklirati, pa zato ova akcija ima i ekološki značaj. A svako od donosilaca otpada, ko bude hteo da kupi novu mašinu za pranje rublja, mikser, televizor… ili bilo koji drugi elektronski ili električni uređaj, platiće nižu cenu, odnosno cenu umanjenu za vrednost donetog rashodovanog uređaja.

Naime, svaki donosilac bilo kog starog elektronskog ili električnog uređaja (šporet, televizor, usisivač, zamrzivač, pegla…) biće nagrađen vaučerom čija vrednost varira od 50 dinara za neupotrebljive sitnije kuhinjske aparate (mikser, toster…) ili 1.000 dinara za rashodovane mašine za pranje rublja, pa do 2.500 dinara za donete kombinovane zamrzivače zapremine veće od 300 litara.

Za najvrednije donosioce, za one koji budu doneli najveći broj rashodovanih uređaja i za one koji budu doneli najviše starih uređaja (u kilogramima) – pored vrednosnih vaučera i popusta za kupovinu, „CBT- Centar bele tehnike“ i „BiS Reciklažni centar“ su obezbedili i dve vredne nagrade: putovanje u Budimpešti i „Capriolo“ bicikl.